Vissen

PROFICIAT MET JE VIS(SEN)!

Hiermee begeleiden wij jou om op een verantwoorde manier met een aquarium te starten.

Voorbereiding

Je aquarium is een ecosysteem op zich. Tenminste, je moet het even een paar weken de tijd geven zodat alles mooi in balans geraakt. Dat doe je door je aquarium 2-3 weken te laten draaien zonder vissen. De wachttijd is te wijten aan de stikstofcyclus, zodat de goede bacteriën zich in het aquarium kunnen vestigen. Planten, bodembedekking en andere decoraties kunnen wel meteen in het aquarium worden geplaatst.

Waterverversing

Het is heel belangrijk om jouw aquarium NOOIT in 1 keer volledig te verversen. Het is beter om het water in verschillende etappes te verversen (telkens 15 tot 20%). Een volledige waterverversing veroorzaakt een te grote verandering in de waterparameters en de temperatuur, wat kan leiden tot een nitrietpiek en fatale gevolgen kan hebben voor vissen. Leidingwater is niet bedoeld om rechtstreeks in jouw aquarium te gieten. Om leidingwater hiervoor geschikt te maken gebruik je best een water conditioner. Deze neutraliseert snel de giftige stoffen (zoals chloor). Bij het gebruik van regenwater is het belangrijk om de waterkwaliteit op voorhand te controleren.

Filtratie

Filtratie is de sleutel tot een gezond aquarium en dus ook gezonde vissen. Om zo min mogelijk goede bacteriën te verliezen, kun je de filter beter schoonmaken in wat aquariumwater. Eén keer per maand volstaat.

Verlichting

Verlichting bootst natuurlijk licht na zodat waterplanten kunnen groeien. Maar het is belangrijk om de verlichting te beperken tijdens de opstart van je aquarium. 6 tot 8 uur per dag is meer dan voldoende om je planten mooi te laten groeien. Laat je hem langer aan staan, dan verhoog je de kans op een algenplaag. Je kan ook voor een timer kiezen, zodat de verlichting automatisch aan en uit gaat.

Plaatsing van het aquarium

Vermijd plaatsing in direct zonlicht. Plaats uw aquarium niet dichtbij een raam om de algengroei te beperken.

Heb je nog vragen? Contacteer ons dan via de helpdesk!
 


Download hier de brochure.