Bodembedekkers

Tuinplanten te koop bij Tuincenter Famiflora te Moeskroen - België

Bodembedekkers

Onkruid wieden is voor niemand leuke bezigheid, zelfs niet voor de fervente tuinier. Bodembedekkende planten helpen om het onkruid te beperken want ze groeien laag en breed uit waardoor onkruid geen kans krijgt.

  • Ze helpen om het onkruid te beperken
  • Je hebt er weinig werk aan
  • Ze zijn voordelig want ze gaan jarenlang mee
  • Ze beschermen de grond tegen uitdrogen
  • Ze zijn een goed alternatief voor gazon op plaatsen waar niet veel gelopen wordt

Maak eerst een ontwerp 

De eerste stap bij het planten van bodembedekkers is het maken van een ontwerp. Hoeveel grond wilt u bedekken, hoe staat het met zon en schaduw? Gaat het om moeilijke grond, waar alleen onkruid wil groeien, dan heeft u het meest aan één sterke soort, zoals bijvoorbeeld klimop. Is de aarde vruchtbaar, dan kunt u de nadruk leggen op de sierwaarde en spelen met kleur, hoogte en structuur.
 

Bodembedekkers planten

Maak eerst de grond vrij van onkruid. Verbeter, indien nodig, de structuur van de grond met compost of gedroogde koemest. Plant nu de bodembedekkers in plantgaten die groot genoeg zijn voor de uitgespreide wortels en houd de aanbevolen tussenafstanden aan. Na het planten egaliseert u de grond tussen de planten met een hark en geeft u water. Het eerste jaar zal het nodig zijn regelmatig te wieden.Op het plantenetiket vindt u altijd symbooltjes die aangeven of de plant een liefhebber is van zon, schaduw of halfschaduw.
 

  • In de zon: Bodembedekkende planten die van een zonnige plek houden, zijn ondermeer phlox soorten, zoals phlox subulata en phlox douglasii, kattenkruid (nepeta), sedum en de roos ‘The Fairy’.
  • In de schaduw: Tot de bodembedekkers die met minder zon genoegen nemen, behoort het bekende maartse viooltje (viola odorata). De bloementjes verspreiden in het vroege voorjaar een heerlijke geur. Andere bloeiende bodembedekkers voor de (half)schaduw zijn vrouwenmantel, vinca, hedera, houttuynia en euonymus-soorten


Vraag raad in onze winkel

Vraag onze tuinadviseurs gerust alles wat u nog meer over bodembedekkers wilt weten. Bij Famiflora helpen ze u graag met handige tips en goede raad.

 

Ontdek nog meer tuinplanten:

Bekijk meer productgroepen in de categorie Tuinplanten