Vijf kamerplanten voor de donkerste plekjes in huis

Een donker hoekje in de gang, je badkamer of dat hoekje in de slaapkamer zouden er heel wat leuker uitzien met een mooie plant. Alleen verlangen de meeste planten net naar veel direct of indirect licht. We zochten planten uit die er niet alleen goed uitzien, maar het ook goed doen op een donkerder plekje in je huis.

Eerst nemen we je mee naar de originele habitat van deze planten. Vaak is dat het dik begroeide tropisch regenwoud, waar bladeren, lianen en bomen het felle zonlicht tegenhouden voor de planten die eronder groeien. Op die plek groeien allerlei schaduwplanten die zich hebben aangepast en het maar wat goed doen in omstandigheden met weinig licht.

Op zoek naar de beste kamerplanten voor een schaduwrijke omgeving? Deze vijf planten doen het goed in schemerige ruimtes:

Lucky bamboo

Leuke aanwinst voor je bureau of je slaapkamer, want deze plant staat overal goed. Deze bamboeplanten groeien ofwel in aarde, ofwel gewoon in water. De knappe groene stengels zijn bijna onverwoestbaar, ook in omstandigheden waar er weinig daglicht is.

Drakenklimop of Epipremnum

Een allrounder onder de klimplanten, deze drakenklimop. Een sterkte plant die groeit in zowat alle lichtomstandigheden, tot in volle schaduw. Zet je ‘m op een donkere plek, stof dan regelmatig de hartvormige bladeren af. Zo zal je plant het zelfs met weinig licht goed doen bij je thuis.

Sansevieria

Door z’n veelzijdigheid en robuust karakter kan Sansevieria in zowat alle kamers van je huis staan. Het is een oersterke plant die zelfs in de donkerste hoekjes gedijt. Zorg ervoor dat je het aantal gietbeurten beperkt, want deze plant houdt absoluut niet van te veel water.

Lepelplant of Spathiphyllum

Met z’n diepgroene bladeren en mooie witte bloemen is dit de ideale beginnersplant voor wie met kamerplanten start. Hou ‘m weg van huisdieren, want de plant is wel giftig. Wil je meer bloemen, dan verplaats je ‘m wel beter naar een plekje met meer licht.

Aglaonema

Ideaal voor een plekje bij een raam op het noorden is deze Aglaonema. Hij heeft ovale glanzende bladeren op korte stengels en doet het uitstekend bij weinig licht. Vaak heeft deze plant een mooi bladpatroon, met bonte strepen of vlekken op het blad.

Tips om je plant in weinig licht te verzorgen

  • Denk eraan om planten op een donkere plek wat minder water te geven. Minder licht betekent meestal ook tragere groei en tragere opname van water door de aarde.
  • Krijgen de bladeren van je plant bruine randen, dan geef je wellicht te veel of te weinig water.
  • Staat je plant niet helemaal op de goeie plek? Verplaats je plant dan dichter naar een raam toe voor meer licht, en verder van een raam weg voor minder direct licht.
Voor elke plek in je huis is een geschikte plant, dus check altijd welke lichteisen jouw kamerplant stelt. Het plantenlabel dat bij de meeste planten zit, helpt je met goed inschatten waar jouw plant zich het allerbest zal voelen.