Vervelende fruitvliegjes in de keuken bestrijden

Spot je één fruitvlieg? Dan zit jouw hele keuken in een mum van tijd vol. En dat is niet verbazend als je weet dat 1 vrouwtje wel voor 900 nakomelingen kan zorgen. Zoals hun naam al doet vermoeden, komen ze voornamelijk af op (over)rijp fruit. Fruitvliegjes zijn dan wel niet gevaarlijk maar leuk & hygiënisch is het toch ook niet. Controleer jouw fruitschaal dus regelmatig of, nog beter, dek het fruit af en zet in de koelkast. Niet enkel de fruitmand is een van de favoriete hangplekken van deze kleine gevleugelden. Ook jouw vuilbak geef je maar beter een plekje buitenshuis. Laat zeker geen vuile vaat staan, en spoel confituurpotten en drankflessen direct uit nadat ze zijn opgemaakt. Zelfs vaat- en theedoeken met restjes voeding in, trekken de fruitvliegjes aan dus we raden aan om deze elke dag te verversen!

Heb je ondanks al jouw inspanningen toch ongewenste bezoekers in de keuken? Dan kan je ze gaan vangen met een fruitvliegenval of je kan ook zelf aan de slag gaan met enkele keukenbenodigdheden. Zo zijn azijn & alcohol onweerstaanbaar, ze lusten er wel eentje, voor de kleine vliegjes. Ook zoete stroop gaat er goed in dus vul hier een kommetje mee en dek het goedje af met wat plastic keukenfolie. Prik er vervolgens enkele gaatjes in met een vork. De fruitvliegjes zullen op de geur afkomen, en vliegen het kommetje in maar zitten vervolgens gevangen.

Je kan in de strijd tegen de fruitvliegjes ook hun natuurlijke vijand, de sluipwesp, gaan inzetten. Deze rekent ook nog eens af met witte vliegen en bladluizen. De sluipwespen zullen na het ontpoppen eitjes leggen in de larven van de fruitvliegen waardoor deze larven zich niet verder kunnen ontwikkelen. Sommige fruitvliegen laten hun larven echter alcohol drinken in bedreigende situaties omdat sluipwespen intolerant voor zijn. Terwijl de fruitvliegen door hun gistrijke voedingspatroon veel beter bestand zijn voor alcoholrijke vloeistoffen.

Wanneer de sluipwespen hun eitjes in de fruitvlieglarven leggen en de wespenlarven deze van binnenuit gaan verorberen, krijgen ze ook de alcohol binnen en zullen ze sterven. Het zijn slimme beestjes die fruitvliegen, dus zorg dat deze zuipschuiten geen alcohol in hun bereik hebben.