Kerstbomen

Kerstbomen

In december, direct nadat Sinterklaas ons land verlaten heeft, zijn er volop kerstbomen verkrijgbaar bij Famiflora. Maar waarom zetten we eigenlijk een kerstboom in huis? Maar wat voor soorten kerstboom zijn er eigenlijk verkrijgbaar? Ook wordt uitgelegd waar u op moet letten bij het kopen van een kerstboom met kluit welke u later in de tuin kunt plaatsen.

Oorsprong

De kerstboom is sinds de zestiende eeuw in gebruik als kerstversiering. Het is lastig om te bepalen, maar hoogstwaarschijnlijk zijn onze Duitse buren begonnen met deze traditie. Versieringen met kaarslicht stammen van begin 1800 maar om praktische en veiligheidsredenen zijn deze inmiddels vervangen door kunstlichtjes. Tegenwoordig wordt de boom op vele manieren gedecoreerd, vaak afhankelijk van de trends die heersen.

Ook kunstbomen zijn populair geworden, maar de natuurlijke boom wint het gemakkelijk: de geur en sfeer van een echte boom zijn niet te evenaren! De kerstboom die de meeste geur geeft, de Picea Abies, laat helaas wel als eerste zijn naalden vallen.

Soorten kerstbomen

De twee kerstbomen die de meeste geur verspreiden zijn de Picea Abies en de Picea Omorika. Omdat dit echte “bosbomen” zijn worden deze niet vaak in tuinen geplant.

De blauwspar is een goed voorbeeld van een boom die zijn naalden lang behoudt (Abies procera Glauca). Deze heeft bovendien een bijzonder mooie, blauwe kleur. De Nordman is ook een bekende boom, die bovendien erg breed is en mooie “etages” heeft. De kleur is glanzend, donkergroen. Zowel de blauwspar als de Nordman geuren niet veel, maar zijn wel oersterk en tegenwoordig zeer trendy.

Zodra u een boom heeft gekocht, kunt u deze het beste op een koele plaats zetten totdat u hem op gaat zetten. Zet de stam in een laagje water. U kunt de boom het beste niet meteen van “buiten” naar “binnen” verplaatsen, omdat het temperatuurverschil dan problemen kan opleveren. Uw boom in een schuur of garage laten wennen aan een hogere temperatuur dan buiten kan zorgen voor een mooiere boom die u langer in huis kunt laten staan.

Enkele tips om langer van jouw kerstboom te genieten

Onze kerstbomen staan niet alleen mooi maar gaan ook lang mee, zodat u er extra lang van kan genieten! U kan ze lang laten staan en naalduitval voorkomen met onze handige tips. Hieronder een samenvatting:

  1. We raden voornamelijk aan om de kerstboom nooit te dicht bij een verwarmingsbron te plaatsen.
  2. Hoe warmer, hoe sneller de boom uitdroogt en hij zijn naalden laat vallen (maar zelfs droog lijkt hij wat op een levende boom).
  3. Laat de boom eerst een dagje acclimatiseren in de garage of in een andere koele ruimte (berging, veranda...), zodat de overgang koud-warm niet te groot is.
  4. Plaats de spar in een houder met waterreservoir (zoals een kerstboomvoet) zodat hij altijd onderaan water kan opnemen. Vergeet niet dagelijks het waterpeil te controleren; een kerstboom in huis kan tot meer dan een liter water per dag opnemen!
  5. Een goede luchtvochtigheid (bv. met een luchtbevochtiger) en beperkte tocht zorgen ervoor dat de boom langer mooi blijft.
  6. Snoeien is niet nodig, tenzij er een tak in de weg zit of te lang is.

Kerstbomen met kluit 

Als u een kerstboom met kluit heeft gekocht, kunt u deze na de Kerst in de tuin plaatsen. Hiervoor hebben wij wel een aantal tips:
• Koop een boom met een grote, goede kluit en flinke potmaat
• Controleer of de kluit niet verdroogd is bij aanschaf
• Laat de boom wennen aan de hogere temperatuur in uw schuur of garage
• Plaats de boom niet direct naast uw verwarming
• Blijf de boom regelmatig water geven
• Ook als u de boom weer naar buiten toe verplaatst, moet u deze weer laten wennen in uw schuur of garage
• Plant de boom in uw tuin zodra de vorst voorbij is
• Vergeet niet om regelmatig water te geven mocht het een droge winter zijn

Als u deze tips in aanmerking neemt, kunt u nog vele jaren genieten van uw kerstboom! Uiteraard helpen wij u bij Famiflora graag een goede keuze maken.