Kweek zelf jouw patatjes

Kweek zelf jouw patatjes

 Klik hier om een grotere versie te bekijken

Bij Famiflora vind je vanaf medio januari meer dan 50 soorten pootaardappelen van hoge kwaliteit aan lage prijzen!

Tussen de vele verschillende rassen, maken we een onderscheid tussen:

 • Vroege, halfvroege en late aardappelen

  • Vroege aardappelen hebben een korte groeiperiode nodig. (70 à 100 dagen) De oogstperiode is van juni tot augustus.

  • Halfvroege aardappelen hebben 100 à 120 dagen nodig om te groeien. De oogstperiode is van begin augustus tot eind september.

  • Late aardappelen moeten 130 à 150 dagen groeien en worden geoogst van eind september tot half oktober.

 •  Vastkokende en bloemige aardappelen

  • Vastkokende aardappelen zijn herkenbaar aan hun fijnere structuur en behouden hun vorm na het koken. Deze zijn ideaal om gekookt of gebakken op te dienen.

  • Bloemige aardappelen hebben een lossere structuur en zijn eerder geschikt voor het maken van puree of frietjes.

Daarnaast hou je ook best rekening met de volgende factoren:

 • De opbrengst per soort pootaardappelen kan sterk variëren. Zo is de opbrengst van soorten zoals Belle de Fontenay, BF15, en Bonnotte de noirmoutier eerder matig (maar zéér lekker!), en van soorten zoals Agata, Agria, Angelique, Apollo, Bernadette uitstekend. Er zijn ook nog een aantal soorten die daartussen scoren, en een goede tot zeer goede opbrengst opleveren. Je vindt hier alle gedetailleerde informatie per soort terug.

 • Bepaalde pootaardappelen zijn resistenter tegen ziektes dan andere. Biologisch geteelde rassen zijn vaak sterker en robuuster. Ook in onze winkel vind je een groot assortiment aan bio pootaardappelen, zoals Bernadette BIO, Blanche BIO, Charlotte BIO, Monalisa BIO, Nicola BIO, Osiris BIO, Vitabella BIO, enz.

 • De houdbaarheid kan per soort ook langer of minder zijn. Voor een optimale houdbaarheid, laat je de aardappelen na het oogsten best eerst een dag drogen, voor je ze binnenhaalt. Bewaar aardappelen altijd op een donkere, droge en koele plaats (4 à 8°).

Hier vind je een overzicht van alle soorten pootaardappelen.

Bepaalde variëteiten zijn niet altijd voorradig. Daarom raden we jou aan om tijdig langs te komen als je op zoek bent naar een specifieke soort. Famiflora is alle dagen open. Bekijk hier de openingsuren van Famiflora in Moeskroen en De Panne.

Tips voor het planten en verzorgen

Belangrijk: Laat je pootaardappelen eerst voorkiemen, voor je ze gaat planten. Voorkiemen doe je door de aardappelen op een droge, warme en lichtrijke plaats te leggen. Op die manier versnel je het groeiproces met ± 2 weken, en kost het minder moeite om te groeien in de grond. Bovendien zijn voorgekiemde aardappelen minder vatbaar voor ziektjes en hebben dus meer zekerheid om te overleven.

Wanneer de plantjes in bloei staan, worden de knollen onder grond dikker. In die periode moet je er extra voor zorgen dat de plantjes genoeg water krijgen, anders zal je glazige aardappelen hebben.

Stappenplan plantaardappelen kweken

 • Kies de gewenste aardappelen.
 • Laat de aardappelen spruiten. Bewaar ze op een koele plaats op krantenpapier. Als de uitlopers enkele centimeters lang zijn, kunnen de aardappelen worden geplant.
 • Aardappelen plant je best in maart. Zoek een mooi plekje uit waar je de aardappels wilt planten: volle zon, genoeg wind, niet te vochtig.
 • Zorg ervoor dat de grond goed los en onkruidvrij is. Poot de aardappelen 5 tot 10 cm diep en houd rekening met een plantafstand van minimaal 30 cm.
 • Plant de aardappelen met de scheuten naar boven en verrijk de bodem met wat kalium, compost of mest.
 • Geef de planten om de twee tot drie dagen water.
 • Als de planten ongeveer 10 cm hoog zijn, kan je ze gaan aanaarden tot alleen de bovenste blaadjes nog zichtbaar zijn.
 • Afhankelijk van de planttijd kunnen de aardappelen ongeveer tussen september en oktober geoogst worden. Wanneer de bloemen van de plant verdorren en blaadjes geel worden, stop je met water geven. Na twee weken kan je de aardappelen oogsten.

Geen tuin? Geen probleem!

Wist je dat je pootaardappelen ook perfect in een zak of een emmer kunt planten? In deze video toont Chloë hoe je plantaardappelen in een zak kan planten.

Indien je een emmer gebruikt, dien je enkel een gat te maken in de bodem van de emmer, zodat overtollig water kan afgevoerd worden. Op die manier is het altijd zowel luchtig als vochtig en dus ideaal om eigen patatjes te kweken! Tip: Kies bij voorkeur een emmer met een diameter van ±30cm en een inhoud van ±15l.

LET OP: Zien sommige aardappelen er groen uit? Deze zijn dan hoogstwaarschijnlijk giftig. Je gooit ze beter weg.

 

Bekijk hier onze aardappelengids en ga aan de slag in jouw moestuin!

Ga jij dit jaar aan de slag met het kweken van eigen patatjes? Deel jouw verhalen via Social Media en tag ons!

 

Smakelijk!