Primula

Primula

De primula is een vroegbloeier. De naam zegt het al: primula is afgeleid van ‘primus’, wat ‘eerste’ betekent. Er zijn veel verschillende soorten primula’s. Sommige bloeien zelfs veel later in het jaar, van juli tot september, zoals de Primula florindae. Ze worden veel gekweekt vanwege hun kleurige bloemen. De kleur van de bloemen varieert van paars, geel, rood en roze tot wit. Met de bloeiende primula’s die nu bij ons verkrijgbaar zijn fleurt u eerst de huiskamer op. Als ze uitgebloeid zijn, kunnen ze de tuin in en heeft u er nog jaren plezier van, want primula’s zijn goed winterhard.

Boeketje sleutelbloemen
De meeste sleutelbloemen houden van zure grond en een koele, vochtige standplaats in de halfschaduw. De later bloeiende Primula florindae houdt van natte grond en doet het prima in of naast de vijver. Deze plant wordt ook een stuk hoger (tot 90 centimeter) dan zijn vroege soortgenoten. De Primula vialii is ook een geval apart. Deze wordt ook wel orchideeprimula genoemd, bloeit van mei tot en met juni met rood-violette bloemen, wordt circa 40 centimeter hoog en staat liever op een wat drogere plek, bijvoorbeeld in de rotstuin. Heel gewild zijn de kleine, maar o zo fijne Primula auricula-soorten. Hun bloempjes hebben allemaal een witte ring rond het hart en zijn er in heel veel kleurcombinaties. Ook deze soorten bloeien vroeg in het voorjaar, net als Primula elatior (de slanke sleutelbloem), die zwavelgele bloemen krijgt en circa 25 centimeter hoog wordt.

Vergeten delicatesse
De sleutelbloem werd vroeger veel in de keuken gebruikt, iets wat helaas bijna helemaal in de vergetelheid is geraakt. De verse bloemen van de Primula veris en Primula vulgaris zijn namelijk heel lekker in salades en in pannenkoeken- en cakebeslag. Ook versuikerd op cake of taart zijn ze niet te versmaden.