Speculaaskoekjes recept

Versierde paaseitjes

Basis ingrediënten
400 gram Cook&Bake speculaasmix
100 gram harde boter
1 ei


Benodigdheden versiering
Paasei uitsteker
Rolfondant in verschillende kleuren
Bloemsuiker
Afdekgelei
Chocowriters
Mini-uitstekers bloemetjes/hartjes/sterretjes/…
Gouden suikerparels
Smeltchocolade wit/puur/melk
Gekleurde spikkels

 

 

Bereiding van de koekjes

Meng de ingrediënten tot een glad deeg. Laat het deeg 15 tot 30 min. rusten in de koelkast (huishoudfolie).
Kneed het deeg nog even kort na het rusten. Rol het deeg gelijkmatig uit op een werkblad lichtjes bestrooid met bloem.

Steek de koekjes uit met de paasei uitsteker (hoogte 6 cm), prik bovenaan eventueel een gaatje in het koekje
(indien je de koekjes wil ophangen nadien) en bak 15 minuten op 175 graden in een voorverwarmde oven.
Wanneer de koekjes uit de oven komen maak je met een stokje het gaatje opnieuw open en laat je de koekjes
verder afkoelen op een rooster.

Versiering koekjes:

ROLFONDANT
Gebruik bloemsuiker om je werkoppervlak in te smeren en rol
daarop de suikerpasta dun uit. Steek paaseivormpjes uit.
Bevestig de suikerpasta op het koekje met een beetje
afdekgelei. Steek allerlei kleine vormpjes uit
(sterretjes, hartjes, …) en bevestig de decoraties met een
beetje water.
Steek een eivorm uit suikerpasta en maak hierin gaatjes met
mini uitstekers. Bevestig het laagje met afdekgelei op het
koekje en kleur de gaatjes in met
chocowriters. Breng de uitgestoken vormpjes met wat water
aan op een ander paaseitje. Werk af met suikerparels.

CHOCOWRITERS
Verwarm de chocowriters in de microgolfoven tot de
chocolade vloeibaar is en gebruik de chocowriters om details
in het ontwerp te accentueren. Versier de paaseitjes met
verschillende kleuren chocowriters zoals je het zelf het mooist
vindt. Zo kan je bijvoorbeeld een witte chocowriter
gebruiken om een gebroken eischaal te tekenen.

CHOCOLADE
Sop de koekjes half in gesmolten chocolade, wacht tot de
chocolade volledig hard is om de zigzag streepjes er op aan
te brengen met contrasterdende chocolade. Om te eitjes nog
wat meer kleur te geven kan je er nog gekleurde spikkels over
strooien.