Rabarber

Een rabarberplant is een absolute must voor elke startende moestuinier. Rabarber is gemakkelijk om te kweken en bij te houden. Het is ook een winterharde plant.

Wat zijn standplaats betreft is rabarber geen veeleisende plant. Denk wel even na voor je een plaats kiest om je plant te zetten. Een rabarberplant kan namelijk jaren meegaan. Kies je dus meteen voor een goede plek, dan ga je er nog lang plezier van hebben. 

Rabarber is een vitaminebom, boordevol antioxidanten, mineralen en een flinke portie vitamine K.

Je eet van deze plant enkel de (roodgroene) stelen, die zijn zuur van smaak en worden vooral gebruikt in moes, jam, taarten, etc. De bladeren daarentegen zijn giftig. Vanaf de langste dag (21 juni) keert het oxaalzuur stilaan terug naar de steel door de bladeren. Het is dan ook aangeraden om na deze periode niet meer te oogsten. Zo kan je rabarberplant ook weer voldoende op krachten komen om de opkomende herfst en winter te doorstaan.

• April: begin van de oogst
• 21 juni: laatste dag oogsten

Om je rabarber te oogsten neem je de dikste bladeren bij de steel en scheur je deze af. Het gebruik van een mes kan de plant aantasten door rotting. 

 

Receptideetjes

 

• Crumbletaart (voor 4 personen)

• 400g rabarber
• 75g suiker (voor compote)
• 150g bloem
• 100g roomboter (uit de koelkast)
• 50g suiker (voor crumble)
• een beetje bruine suiker

Snijd de rabarber in blokjes en doe ze in een steelpan met de suiker. Laat dit even opkoken tot de blokjes gaar zijn. Schep de vulling over in een ovenbestendige schaal. Maak nu de crumble. Doe de bloem, boter en suiker in een kom en kneed voorzichtig met je vingers tot ‘kruimels’. Verdeel over de rabarber. Bestrooi eventueel nog met wat extra bruine suiker en zet 30 minuten in een op 200°C voorverwarmde oven.

TIP voor de liefhebbers: je kan bij de rabarbervulling ook wat geraspte gember toevoegen.

 

 

Rabarbercompote. Kies eens voor een rabarbercompote bij de kip, in plaats van een klassieke appelmoes. Succes gegarandeerd! Rabarbermoes maak je door de rabarber in stukjes te snijden en die met wat suiker zo’n 10 minuten tot moes te stoven. Hiervoor gebruik je 500g rabarber, in combinatie met 100g suiker. Eenvoudig, maar verrassend lekker! 

Smakelijk!