Moestuinieren voor beginners: zaaien, planten of plukken

Heel wat mensen weten het niet, maar moestuinieren is eigenlijk zeer makkelijk! Met de juiste tips & tricks kweek je in no-time de lekkerste groenten, fruit en kruiden. Alex, één van onze medewerkers uit het tuincentrum, toont je alvast welke methodes er bestaan om zelf je groentjes te kweken.


Zaaien

Wanneer begin je het best met zaaien?

Het juiste moment om te beginnen zaaien verschilt per groente. Dat vind je altijd terug op de verpakking, maar dit is natuurlijk enkel een richtlijn. Het is daarom van belang om de weersvoorspellingen zeker in de gaten te houden. Zijn er bijvoorbeeld dit jaar aprilse grillen of een natte mei? Wacht dan toch best even af om te beginnen zaaien.


Welke grond heb je nodig?

De basis voor succes voor een de perfecte moestuin is een goede grondsoort.  Als je van een handje aarde een bol kunt maken, dan heb je een kleiachtige grond. Valt het eerder uit elkaar? Dan heb je een zandgrond. Het ideale is iets wat hier tussenin zit en dat noemen we: leem. Helaas komt deze grondsoort niet veel voor. Je lost dit het best op door regelmatig compost aan je grond toe te voegen.
Je kan de zaadjes ook zaaien in een kweekbak, een zaaibakje (tray) of gewoon een grote bak. Let hierbij altijd goed op dat de plantjes voldoende ruimte hebben wanneer ze beginnen groeien.


Wat moet je zeker onthouden?

Zaai de groentjes niet te diep. Hoe dieper je de zaadjes in de grond steekt, hoe groter de kans wordt dat de groente zal beginnen rotten. Een tip: zaai het zaadje zo diep als dat het zaadje groot is. Is het zaadje 1cm lang? Zaai het dan ook 1cm diep. Simpel, toch?
Deze kleine zaadjes worden krijgen binnenkort een dikke wortel, een grote krop of een knol. Leg de zaadjes dus niet te dicht op elkaar. 

 

Planten

Het verschil bij planten is dat je geen zaadje in de grond stopt, maar meteen een plant. Dat maakt het natuurlijk veel makkelijker dan zaaien, je kan ze zo in de tuin plaatsen. Wees hierbij heel voorzichtig dat je de wortels niet beschadigd. 


Wanneer begin je het best met planten?
Het beste moment om te beginnen planten is: het voorjaar (maart-april), zodat de bodem al is opgewarmd. Net zoals bij zaaien is het hier ook van belang om de weersvoorspellingen goed in de gaten te houden. 


Wat moet je zeker onthouden?

Niet alle groentjes zijn even goede vrienden van elkaar. Sommige planten stoten door middel van geur insecten af voor hun buren of geven verkeerde stoffen door via de wortels. Let dus goed op dat je de juiste planten wel of niet naast elkaar zet. 

 

Plukken

Naast zaaien en planten, kan je ook kiezen voor plukgroentjes! Deze nieuwe en gezonde trend is een absolute aanrader voor mensen zonder groene vingers. Al vanaf de aankoop hangen er vruchtjes aan het gewas, waardoor je direct na de aankoop kunt genieten van heerlijke groentjes. Met de juiste verzorging heb je het hele seizoen plezier van de plukgroenten. Wil je hierover meer weten? Klik zeker door naar onze tips om deze plukgroentjes te bewaren!