HO HO HOLA - Ga dit jaar voor dé perfecte kerstboom

Droom jij van een magische en traditionele kerstboom, net zoals in de (melige maar o zo leuke) kerstfilms? Dan helpen wij je op weg in vier stappen!

1. Kies jouw kerstboom bij Famiflora

Ga je voor een echte (oh) dennenboom? Dan heb je de keuze tussen een kerstboom in pot of een gezaagde kerstboom.

Kerstbomen in pot

Bij Famiflora heb je de keuze uit 5 sparrensoorten. Elke boom heeft z’n voor- en nadelen dus het is zeker aan te raden om de verschillende varianten even te vergelijken alvorens deze te ‘adopteren’. Zie jij door het (dennen)bos de bomen niet meer? Geen zorgen, wij matchen je aan jouw perfecte kerstboom met onderstaand overzicht :

Fraserspar (Abies fraseri)

De Fraserspar is een vrij volle en vooral mooi gevormde kerstboom. Deze spar groeit wel wat minder breed dan onze favoriet de Nordmann (deze kom je nog tegen in ons lijstje!). Hij houdt zijn zachte naalden goed vast en staat vooral bekend om zijn heerlijke aroma. It’s beginning to smell a lot like Christmas!

Nordmann (Abies nordmanniana)

De Abies nordmanniana noemen we kortweg ook wel de Nordmann kerstboom. Deze wordt steeds vaker in de huiskamer gehaald en dat is zeker niet onterecht. Met zijn stevige en diepgroene takken kan hij heel wat versiering dragen. Zijn naalden zijn zacht en hebben een mooie glans. Maar zijn grootste voordeel is toch wel dat hij zijn naalden nauwelijks laat vallen. Dat bespaart je heel wat opruimwerk! Ideaal dus voor de kerstliefhebber die van de charme houdt van een echte boom maar minder van stofzuigen. Deze kerstboom is ook top voor mensen met een allergie.

Fijnspar (Picea abies)

Deze fijnspar is de vaakst verkochte kerstboom. Hij verspreidt een heerlijke dennengeur (al ruik je eerder de hars en niet de naalden) en heeft brede takken die je kan optuigen met allerlei kerstballen en slingers. Het nadeel van deze populaire boom? Binnenshuis durft hij zijn naalden al wat sneller te laten vallen door de warmere temperaturen. Ook is het opletten geblazen bij het decoreren want zijn naalden prikken behoorlijk!

Servische spar (Picea omorika)

Deze spar onderscheidt zich van de andere kerstbomen door zijn blauwgrijze schijn. Zijn naalden zijn groen aan de bovenkant, maar kleuren blauw aan de onderkant. De Servische spar heeft een smalle en compacte vorm waardoor deze ook kleinere ruimtes in kerstsfeer brengt. Ideaal dus voor de appartementsbewoner. Dan moet je natuurlijk wel het geluk hebben om de boom met een lift naar boven te kunnen brengen. Anders wordt het sjouwen (bekijk het van de positieve kant: met al dat ‘sporten’ kan je al eens extra ‘roeren’ in de fonduepot). Deze spar laat jouw huis ook heerlijk geuren.

Gezaagde kerstboom

Ben je op zoek naar een gezaagde kerstboom? Dan is de Nordmann zonder twijfelen onze topper! Hierboven kan je lezen waarom we zo’n fan zijn van deze spar. Naast zijn vele voordelen heeft deze spar ook nog eens een mooi prijsje bij ons!

Wist je trouwens dat onze gezaagde Nordmann kerstbomen recht uit Denemarken komen? Ze hebben wel liefst 3 ecologische certificaten! Onze kweker selecteert eigenhandig de bomen met de beste kleur, symmetrie en volle takken. Zo mag je er zeker van zijn dat je met een kwalitatieve en prachtige kerstboom naar huis gaat!

Bij een gezaagde kerstboom hoort natuurlijk een kerstboomvoet om deze stabiel neer te zetten en van het nodige water te voorzien. Een kerstboom kan dagelijks wel een liter water ‘opslurpen’. Controleer dan ook dagelijks het waterpeil van de kerstboomvoet en giet ze regelmatig maar eens vol (met vers water wel te verstaan, die glühwein mag je voor de kerstborrel houden).

2. Tips om langer van jouw kerstboom te genieten

  • Heb je jouw perfecte kerstboom uitgekozen? Laat de doos met slingers, lampjes en kerstballen dan nog even dicht en laat jouw kerstekind nog een dag acclimatiseren in een garage of andere koele ruimte.

  • Heeft jouw kerstboom de nacht doorgebracht in de garage? Dan is het tijd om deze een plekje in huis te geven. Hou de kerstboom uit de buurt van de verwarming of (open) haard. Anders zal de boom het al snel te warm krijgen en zijn naalden laten hangen. Bovendien vermijd je op die manier ook brandgevaar.
  • Bij een gezaagde kerstboom kan je nog een extra stukje van de stam afsnijden en de boom nog even goed laten drinken alvorens deze op te tuigen. Dikwijls is de stam al wat uitgedroogd tijdens het transport en door deze een klein beetje in te korten, kan de boom het water beter opnemen.
  • Om de gezaagde kerstboom stabiel neer te zetten, heb je natuurlijk een kerstboomvoet nodig. Door de 4 klemmen mag je er zeker van zijn dat jouw kerstboom stevig vastzit! Bij Famiflora vind je kerstboomhouders in een neutrale groene kleur maar ook feestelijke gouden exemplaren. Voor elk wat wils! Nog belangrijker dan zijn look is zijn waterreservoir. Doordat de boom een aantal weken in kamertemperatuur staat, neemt hij veel water op (tot wel 1 L per dag!). Controleer dus dagelijks het waterpeil (deze kan je makkelijk aflezen op de voet) en vul regelmatig bij.
  • De kerstbomen mogen onze donkere winterdagen dan wel oplichten, maar zelf kunnen ze ook wel wat (zon)licht gebruiken. Ook frisse lucht doet hen goed, maar vermijd tocht zodat ze geen kou vatten.

3. Schitterende lampjes

Een kerstboom zonder lampjes en decoratie is natuurlijk slechts een doodgewone spar. Bij kerst is de term “more is more” wel van toepassing. Alvorens je met slingers en kerstballen begint te gooien (please don’t), is het tijd om jouw schitterende lampjes uit te kiezen. Naast de kleurenkeuze (warm wit, koud wit en multi) heb je ook nog keuze uit string- of clusterverlichting. We laten er alvast ons licht over schijnen, en hebben hieronder een handig overzicht voor je gemaakt????

Tip van onze deugniet kerstelf

Ben jij het ook moe om jouw lampjes elk jaar opnieuw te moeten ontwarren? Hang de lampjes dan op aan een kleerhanger en je kan het volgende jaar direct aan de slag. De kerstballen kan je trouwens veilig en handig bewaren in een eierdoos.

4. Versieren maar!

En dan bedoelen we natuurlijk jouw kerstboom ;-)
Na al dat sleuren en ontwarren, is het eindelijk tijd voor het leukste deel aan de kerstboom optuigen: het decoreren!
Haal de creabea in jezelf naar boven en laat jouw fantasie de vrije loop. Ben je niet zo creatief aangelegd?
Inspireer je dan op 1 van onze feeërieke thema’s en maak indruk op jouw gasten tijdens het kerstdiner.