Geniet van heerlijke eigen gekweekte tomaten

Kweek & geniet van je eigen heerlijke tomaten

Kriebelt het om je eigen groenten te kweken? Dan zijn tomaten je beste vrienden!
Ze groeien op vensterbanken, miniterrasjes, in de serre of gewoon erbuiten in de moestuin.
Bij Famiflora vind je kwalitatieve tomatenplanten,in kleine of grote formaten en in zowat alle kleuren van de regenboog.

Mei = tijd om tomaten in volle grond te planten

Zorg voor bedden met losgemaakte aarde en volg nauwgezet het stappenplan:

  1. Hark al het onkruid weg en woel de aarde goed om. Zet de tomatenplanten intussen in een flinke bodem water.
  2. Maak plantgaten die minstens dubbel zo groot zijn als de kluit, op 40-50cm van elkaar. Voeg een lepeltje DCM Zeewierkalk en een volledige emmer toe.
  3. Zet de planten in de gaten en zorg ervoor dat ze een stuk dieper staan dan in de potten. 
  4. Zodra de kluiten met grond bedekt zijn geef je aan iedere plant nog een dosis 'DCM Vloeibare meststof voor tomaten' voor extra voeding en ter verrijking van het bodemleven.
  5. Breng een dikke laag mulch rond alle tomatenplanten om uitdroging van de grond te voorkomen.

Aanbinden

Eind mei zijn je tomatenplanten al goed gegroeid en hebben ze nood aan ondersteuning. Gebruik hiervoor tomatenspiralen. Draai de planten er minsten 1 keer per week rond.

Juni

  1. Dieven : Verwijder vanaf nu minstens 1 x per week alle dieven (scheuten de verschijnen in de bladoksels). Breek ze af met je handen of gebruik een snoeischaar.
  2. Goed luchten : kweek je tomatenplanten in de serre, laat dan de deur(en) dag en nacht openstaan. Een windje zorgt namelijk voor droge planten, waardoor schimmels geen kans krijgen
  3. Gieten & voeden : begiet de tomatenplanten de eerste 2 tot 3 weken wekelijks, maar laat daarna gerust wat meer tijd tussen.  Voeg telkens 'DCM Vloeibare meststof voor tomaten' toe aan het gietwater voor sterke planten en dikke, gezonde vruchten.  Halverwege juni zie je de eerste tekenen van dorstige planten in de vorm van slappe, hangende bladeren. Geef je planten dan zo', 10 à 15 liter water per m², maar pluk eerst alle rijpe tomaten zodat ze niet barsten.

Juli-september : oogsten

Dat je tomaten rijp zijn, zie je niet, maar voel je.  Dat geldt zeker als je verschillende kleuren kweekt!  Rijpe vruchten zijn malser, en laten vanzelf los als je ze opheft en tegen het steeltje duwt.  Grote tomaten knip je best af met een schaar om te voorkomen dat ze afscheuren en de hele tros met zich meesleuren.

In onze afdeling meststoffen kan u alle DCM-producten terugvinden. Vraag gerust raad aan onze specialisten in de winkel.

 

DCM