3 tips om bladluizen ecologisch te bestrijden

Hoe bladluizen ecologisch bestrijden?

Bladluizen nemen je moestuin sneller over dan je denkt. Je ziet ze misschien niet meteen, toch moet je zeer goed opletten voor deze kleine insectjes. Ze prikken kleine gaatjes in de bladeren, waarna ze zich hieruit voeden. Daarna kleuren je planten snel geel en verwelken ze. Bladluizen planten zich zeer snel voort. Van zodra je ze opmerkt, ga je dus maar beter snel te werk om ze te bestrijden. In dit artikel geven we je enkele tips mee hoe je bladluizen zo goed mogelijk kan bestrijden.

1. Gebruik natuurlijke vijanden

Wist je dat je deze onderkruipers op een ecologische én efficiënte manier kan bestrijden met lieveheersbeestjes? Je kan al snel lieveheersbeestjes in je tuin vinden, het enige wat je hoeft te doen is de lieveheersbeestjes verplaatsen naar je groenteplanten. Zij eten met plezier de luizen op en planten zich ook snel voort. 

Ook larven van gaasvliegen lusten graag bladluizen! En niet enkel bladluizen, ze houden ook van andere soorten luizen, zoals de wolluis, spint, trips, ...

Ten slotte zorgen ook vogels ervoor dat je minder bladluizen hebt. Zij pikken de bladluizen op en voeren het aan hun jongen. Maak jouw tuin dus aantrekkelijk voor vogels door een nestkastje te hangen of een voederbakje te zetten.

TIP
Gebruik Oost-Indische om bladluizen aan te trekken bij andere planten. Zo laten ze de andere planten met rust.

2. Maak zelf brandnetelgier of een brouwsel van aromaten

Maak een mengsel van van ui en look en gebruik een plantenspuit om de planten te vernevelen. Ui en look worden absoluut niet gesmaakt door bladluizen. En om het nog beter te maken kan je ook nog rabarberbladen toevoegen. Het enige wat je moet doen is een aantal volledige bollen knoflook en uiten (en enkele bladeren rabarber) onder water houden, goed roeren en ze een dag laten staan. Daarna kan je de aromaten uit het mengsel halen en verdunnen. (ongeveer 1 deel brouwsel op 10 delen water).

Een andere optie is om brandnetelgier in te zetten tegen bladluizen. Hou enkele handjes brandnetels onder koker water, laat het 24u intrekken en zeef het mengsel. Verdun nu het mengsel en het is klaar voor gebruik!

Opgelet: Voor je dit op de planten benevelt, raden we je aan om het eerst op één blaadje te testen. Als je na twee dagen geen beschadiging ziet, dan kan je ze volledig bespuiten! Herhaal dit proces tot de bladluizen verdwenen zijn.

3. Ecologische insecticide

Kunnen bovenstaande tips jouw tuin niet meer redden? Dan is het tijd voor een ecologische insecticide! Het contactmiddel zorgt ervoor dat de bladluizen direct sterven bij aanraking met het product. Dit doe je best in de avond.

Opgelet: eet niet meteen van de gewassen! Wij raden je aan om pas na twee dagen opnieuw van de gewassen te eten. 

Vraag naar de beste oplossing bij onze tuinspecialisten in ons tuincenter. We helpen je graag verder.