10 lekker geurende planten tegen vliegen en muggen

De zomer is in volle gang. De temperaturen stijgen, en we kunnen genieten van zwoele zomeravonden. Ideaal om de barbecue aan te steken, gezellig buiten te tafelen of borrelen met vrienden. Tot je verdacht gezoem rond jouw oren hoort, en er zich in een mum van tijd een horde vliegen rond de aperitiefhapjes verzameld heeft. Wij geven je enkele tips om op het terras en in huis komaf te maken met vervelende vliegen en muggen.

Muggen en vliegen op jouw terras

Het eerste waar je absoluut op moet letten is hygiëne. Vermijd dat de vliegen en muggen je etensresten kunnen terugvinden door bijvoorbeeld de vuilniszak achteraan in de tuin te plaatsen, in een afgesloten vuilbak. Zo kunnen ze er alvast niet snel bij.

Een tweede manier om vliegen en muggen op afstand te houden is door je tuin en terras slim vorm te geven. Ze houden bijvoorbeeld absoluut niet van geurende planten en kruiden. Deze planten houden de vliegen op afstand:

  • citroenmelisse
  • citroenverbena
  • citronella
  • citroengeranium

Kortom: alles met een citroengeur. Zo kan je bijvoorbeeld ook citronellakaarsen rond je terras zetten.Ze houden niet alleen de muggen weg, ze zijn ook nog eens echte sfeermakers!

Om muggen en vliegen te verjagen kan je het best knoflook gebruiken. Ga dus voor de old-fashioned way en hang enkele bolletjes look in huis. Je kan ook enkele knoflookteentjes laten koken en het plaatsen aan de ramen en deuren. Ook kruiden met een opvallende geur, zoals lavendel, pepermunt en rozemarijn, schrikt ze af. In ons tuincentrum in Moeskroen en De Panne vind je een ruim aanbod aan verschillende soorten kruidenplanten.

Muggen en vliegen in huis

Niet alleen in de tuin, maar ook in huis zien we ze liever gaan dan komen. Want wat is er vervelender dan een mug die jouw nachtrust verstoort? Of fruitvliegjes die van jouw fruitmand hun nieuwe thuis maken.

Je kan hiervoor een vliegenmepper of -sticker gebruiken, maar er bestaan nog allerlei andere middeltjes om vliegen en muggen te verjagen:

  • Plaats een citronella kaars. Super gezellig op je terras én een lekkere geur bij het branden
  • Brand etherische oliën
  • Probeer eens een vleesetende plant. Het helpt je niet alleen tegen de insecten af, maar staat ook nog eens leuk in het interieur!
  • Steek kruidnagels in een citroen of sinaasappel. Leg het uiteraard op plaatsen waar de vliegen het meest rondhangen.

Succes!