15 tuintips voor oktober

15 tuintips voor oktober

Het tuinseizoen loopt op zijn einde, maar er is in de herfst nog genoeg te doen in de tuin. Of het nu weer een tijd veel te droog is of het weer dagen achter elkaar plenst van de regen. De grond is doorgaans nog warm en vochtig genoeg om planten, struiken en bomen te planten én te verplanten. En het is hét moment om je met de nodige voorpret uit te leven met het planten van voorjaarsbollen. In de tuin, maar ook in potten en bakken op balkon en terras. En vier vooral de kleuren van de herfst. Ons tuincentrum in Moeskroen en De Panne heeft 15 leuke en praktische tuintips om te doen in oktober.

Tuinklussen en balkonklusjes die je in oktober kunt doen

  1. Plant voorjaarsbollen. Dat kan vanaf medio september tot medio december, zolang de grond niet bevroren is. Vroeg in het voorjaar bloeiende bollen kun je overal planten of 'poten': in het gazon, onder bladverliezende struiken en bomen, in de border en in potten. Sla nu je slag in ons tuincentrum in Moeskroen en De Panne, want voordat je het weet zijn de mooiste voorjaarsbollen alweer uitverkocht. Of het nu om tulpen, narcissen, blauwe druifjes, hyacinten of mini-irisjes gaat. Je doet er ook insecten, zoals bijen, in de prille lente een plezier mee, doordat je ze er de broodnodige voeding mee aanbiedt.
  2. Je kunt nu nog laatbloeiers planten. Denk aan kleurig bloeiende hemelsleutel (Sedum), herfstasters, herfstcyclamen, Japanse herfstanemonen, monnikskap (Aconitum), zonnekruid (Helenium), zonnehoed (Rudbeckia) en rode zonnehoed (Echinacea purpurea).
  3. In de winter zorgen siergrassen en wintergroene planten en struiken ervoor dat je niet tegen een saaie, lege tuin of kaal terras aan hoeft te kijken. Er zijn genoeg winterharde kleine siergrassen die het ook prima in een pot doen, zoals blauw schapengras (Festuca glauca) en Japans berggras of slangengras. Klimop, struikkamperfoelie, schoenlappersplant, maagdenpalm, (mini)coniferen en taxus zijn slechts een paar van de sterke wintergroene planten in ons tuincentrum in Moeskroen en De Panne.
  4. Plant nu rozen met kale wortels, (bessen)struiken en struiken die in de winter of het vroege voorjaar bloeien, zoals de toverhazelaar en winterjasmijn.
  5. Wil je in het voorjaar kunnen genieten van bloesem? Plant dan een sierkers of sierappel.
  6. Maak een sfeervolle, fleurige tuintafel, met bakken en potten vol winterviolen, chrysanten, zilverstruikje (Calocephalus), heideplantjes, Pernettya, Skimmia, kerstroos, bergthee (Gaultheria) en wintergroene klimop. Een leuk klusje om samen met de kinderen in het weekend te doen. Verzamel met de kleintjes ook kastanjes, beukennootjes en mooi verkleurde herfstbladeren die ze los of op een mooie schaal op de tuin-, terras- of balkontafel kunnen leggen. Een paar sierkolen en (sier)pompoenen en -kalebassen maken het plaatje compleet.
  7. Rooi uitgebloeide bol- en knolgewassen, zoals dahlia’s, knolbegonia’s en gladiolen na de eerste nachtvorst, als het blad zwart begint te worden. Verwijder voorzichtig zoveel mogelijk aarde van de bollen en knollen en hun wortels en bewaar de bollen en knollen op een koele, maar vorstvrije en droge plek.
  8. Bind de ranken van klimplanten, zoals rozen, clematissen en kamperfoelie vast, zodat ze niet tegen de ramen zwiepen of breken tijdens een herfststorm.
  9. Je kunt nu nog een gazon aanleggen, door te zaaien of graszoden te leggen.
  10. Verwijder afgevallen bladeren van het gras en gooi deze op de composthoop of gebruik ze als afdekmateriaal voor vorstgevoelige planten in de border of potten. Blijf deze maand nog maaien en strooi kalk.
  11. Verwijder afgevallen blad uit de vijver en span een net over de vijver om vallende bladeren op te vangen. Laat de bladeren en eventuele algen uit de vijver een nacht naast de vijver liggen om kleine dieren en insecten de kans te geven weer een veillig onderkomen te vinden.
  12. Verwijder langzaamaan waterschalen en -schotel onder je potten, want het wordt (doorgaans) alleen maar natter vanaf nu.
  13. Oogst zaden van je favoriete planten en berg ze droog, donker en koel op.
  14. Hang vogelhuisjes op en kijk meteen naar de nieuwste voegelvoederschalen en -silo’s in ons tuincentrum in Moeskroen en De Panne. Heb je al nestkastjes? Maak deze dan schoon met een borstel, groene zeep en warm water.
  15. Maak de kas schoon en ruim de schuur, het tuinhuisje of de garage op. Het is immers bijna tijd de tuinmeubelen, vorstgevoelige ornamenten en waterschaaltjes onder potten en bakken weer op te bergen. En om alvast ruimte te maken voor de overwintering van vorstgevoelige kuipplanten. Controleer meteen ook of je tuingereedschap schoon en scherp is.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Pinksterbloemen en een wilde bloemenweide

Zie je ook bijna geen pinksterbloemen meer in de weilanden? Net als veel andere inheemse, wilde planten verdwijnen die helaas in rap tempo. Niet goed voor de biodiversiteit. Daarom geeft ons tuincentrum je nu graag tips voor het aanleggen van een wilde bloemenweide. Leuk klusje om mee te beginnen in het pinksterweekend!

Lees meer...
tuinplanten
IJsheiligen: kuip- en potplanten verzorgen

Je hebt er vast wel eens van gehoord: IJsheiligen. Wist je dat je daarna echt de bloemetjes buiten kunt zetten? Ons tuincentrum legt uit hoe dit zit en hoe je dat doet.

Lees meer...
tuintips
Vijveronderhoud: dit zijn de do's & dont's!

De lente is in volle bloei en dit betekent dat het tijd is om je vijver eens goed onder handen te nemen. Bij Famiflora, dé plek in Moeskroen en de Panne voor alles omtrent jouw tuin, staan we klaar om je te helpen bij al je vijverbehoeften.

Lees meer...
tuinplanten
Top 10 hemelsblauwe bloemen

We wensen je een heel fijne Hemelvaartsdag met hopelijk een hemelsblauwe lucht, een stralend zonnetje én wat hemelsblauwe bloemen.

Lees meer...