De lekkerste aardbeien kweek je zo!

De rood gespikkelde en zoete vruchten zijn favoriet bij zowel jong als oud. Ze smaken nog beter als je ze uit de eigen tuin kan plukken. Aardbeien kweken is niet zo moeilijk dus je kan zelfs de kleinste moestuiniers een handje laten toesteken, en niet enkel om de vruchten te plukken en op te peuzelen!
Vooraleer de planten aan te kopen, is het belangrijk om te bepalen welke soort aardbeien je wil planten en waar je ze een onderkomen wil geven.

Bekijk hier onze aardbeiengids!

Zomerbloeier of doordrager?

We kunnen twee grote groepen onderscheiden: de zomerbloeiers en de doordragers.
De zomerbloeiers geven een grote oogst in één keer. Deze plant je het best in augustus om het jaar nadien in juni-juli van lekkere vruchten te kunnen genieten. Omdat ze in een korte periode veel vruchten moeten aanmaken, moet je ze goed in de gaten houden. Ze vragen veel water en voedsel.

Van de doordragers kan je de hele zomer door kleine porties aardbeien plukken. Bijvoorbeeld de Ostara en Mara des Bois. Ze hebben dus de nodige verzorging nodig. Zo moet je regelmatig scheuten en blad wegnemen. Een langere opbrengst maar ook meer arbeidsintensief dus!

Pot of volle grond?

Aardbeien hoeven niet in de moestuin te staan. Ze doen het ook goed in een pot of hanging basket. Op die manier kan je ook zonder (moes)tuin van lekkere en verse vruchten genieten.

Pot

Plant de aardbeien in een ruime pot van minstens 10L. In tegenstelling tot de aardbeien in volle grond plant je deze maar beter al in de lente (begin maart is ideaal).

Volle grond

Aardbeien houden van een humusrijke en vruchtbare grond. Ze hebben het graag lekker warm dus zoek een zonnig en windstil plekje uit. Je plant de aardbeien het best vanaf eind juli tot midden augustus.

Waar loopt het vaak mis?

De meest gemaakte fout ligt bij het niet correct verzorgen van de aardbeienplanten. Onze tips:

- Planttijdstip: Helaas planten veel hobbytuiniers hun aardbeien op het verkeerde tijdstip. Planten hebben tijd nodig om een sterk wortelgestel te ontwikkelen vooraleer ze vruchten beginnen dragen. Koop en plant jouw aardbeiplanten dus in augustus (volle grond) of in het vroege voorjaar (maart) bij teelt in potten.

- Vermijd schimmelziekte door de planten niet te dicht op elkaar te zetten. De planten die je koopt zijn nog klein maar groeien snel. Een plantafstand van 30 à 40cm is ideaal. Om plaats te besparen kan je in driehoeksverband planten. Plant ze ook nooit in de schaduw!

- De aardbeiplanten bij professionele kwekerijen krijgen continu water toegediend via een automatisch gestuurd druppelsysteem. Aan dat water zijn voedingssupplementen toegevoegd. Het is dus belangrijk om regelmatig water met gepaste vloeibare voedingsstoffen toe te dienen, zeker als je in pot kweekt want dan heb je maar een beperkte waterbuffer.

- Let op voor slakken en mieren op het aardbeienbed. Deze lusten ook wel een aardbei...

Wist je dat?

Aardbeien een bom zijn aan vitamine C? Ze slaan zelfs de sinaasappel van haar troon. Aardbeien bevatten ook vitamine B11, beter bekend als foliumzuur. Deze vitamines zijn zeer belangrijk bij een zwangerschap.

De aardbei als enige fruitsoort tot de vaste planten behoort? Ze is familie van de roos.

Tips om aardbeien te bewaren

Pluk de aardbeien met het kroontje er nog aan

- Heb je een mandje met vruchten verzameld? Hou ze niet direct onder de kraan maar was de aardbeien pas voordat je ze opeet.

- Geef de aardbeien een bad van azijn: gebruik 1 kopje azijn op 3 kopjes water. Dompel de aardbeien even onder en zwier ze daarna goed droog. Je kan ze in een bakje op keukenpapier bewaren in de koelkast.

Of je deze tips nodig zal hebben, betwijfelen we. De lekkere vruchten gaan van de struik vaak recht de buik in. En gelijk heb je!

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Pinksterbloemen en een wilde bloemenweide

Zie je ook bijna geen pinksterbloemen meer in de weilanden? Net als veel andere inheemse, wilde planten verdwijnen die helaas in rap tempo. Niet goed voor de biodiversiteit. Daarom geeft ons tuincentrum je nu graag tips voor het aanleggen van een wilde bloemenweide. Leuk klusje om mee te beginnen in het pinksterweekend!

Lees meer...
tuinplanten
IJsheiligen: kuip- en potplanten verzorgen

Je hebt er vast wel eens van gehoord: IJsheiligen. Wist je dat je daarna echt de bloemetjes buiten kunt zetten? Ons tuincentrum legt uit hoe dit zit en hoe je dat doet.

Lees meer...
tuintips
Vijveronderhoud: dit zijn de do's & dont's!

De lente is in volle bloei en dit betekent dat het tijd is om je vijver eens goed onder handen te nemen. Bij Famiflora, dé plek in Moeskroen en de Panne voor alles omtrent jouw tuin, staan we klaar om je te helpen bij al je vijverbehoeften.

Lees meer...
tuinplanten
Top 10 hemelsblauwe bloemen

We wensen je een heel fijne Hemelvaartsdag met hopelijk een hemelsblauwe lucht, een stralend zonnetje én wat hemelsblauwe bloemen.

Lees meer...