Zelf aardappelen kweken in eigen tuin

Kweek zelf jouw patatjes!

 

Keuze uit een groot assortiment pootaardappelen

Bij Famiflora vind je vanaf eind januari meer dan 50 soorten pootaardappelen van hoge kwaliteit aan lage prijzen!

Tussen de vele verschillende rassen, maken we een onderscheid tussen:

 • Vroege, halfvroege en late aardappelen

  • Vroege aardappelen hebben een korte groeiperiode nodig. (70 à 100 dagen) De oogstperiode is van juni tot augustus.

  • Halfvroege aardappelen hebben 100 à 120 dagen nodig om te groeien. De oogstperiode is van begin augustus tot eind september.

  • Late aardappelen moeten 130 à 150 dagen groeien en worden geoogst van eind september tot half oktober.

 •  Vastkokende en bloemige aardappelen

  • Vastkokende aardappelen zijn herkenbaar aan hun fijnere structuur en behouden hun vorm na het koken. Deze zijn ideaal om gekookt of gebakken op te dienen.

  • Bloemige aardappelen hebben een lossere structuur en zijn eerder geschikt voor het maken van puree of frietjes.

Daarnaast hou je ook best rekening met de volgende factoren:

 • De opbrengst per soort pootaardappelen kan sterk variëren. Zo is de opbrengst van soorten zoals Belle de Fontenay, BF15, en Bonnotte de noirmoutier eerder matig (maar zéér lekker!), en van soorten zoals Agata, Agria, Angelique, Apollo, Bernadette uitstekend. Er zijn ook nog een aantal soorten die daartussen scoren, en een goede tot zeer goede opbrengst opleveren. Je vindt hier alle gedetailleerde informatie per soort terug.

 • Bepaalde pootaardappelen zijn resistenter tegen ziektes dan andere. Biologisch geteelde rassen zijn vaak sterker en robuuster. Ook in onze winkel vind je een groot assortiment aan bio pootaardappelen, zoals Bernadette BIO, Blanche BIO, Charlotte BIO, Monalisa BIO, Nicola BIO, Osiris BIO, Vitabella BIO, enz.

 • De houdbaarheid kan per soort ook langer of minder zijn. Voor een optimale houdbaarheid, laat je de aardappelen na het oogsten best eerst een dag drogen, voor je ze binnenhaalt. Bewaar aardappelen altijd op een donkere, droge en koele plaats (4 à 8°).

Hier vind je een overzicht van alle soorten pootaardappelen die verkrijgbaar zijn bij Famiflora.

Bepaalde variëteiten zijn niet altijd voorradig. Daarom raden we jou aan om tijdig langs te komen als je op zoek bent naar een specifieke soort. Famiflora is alle dagen open. Bekijk hier de openingsuren van Famiflora in Moeskroen.

 

Tips voor het planten en verzorgen

Belangrijk: Laat je pootaardappelen eerst voorkiemen, voor je ze gaat planten. Voorkiemen doe je door de aardappelen op een droge, warme en lichtrijke plaats te leggen. Op die manier versnel je het groeiproces met ± 2 weken, en kost het minder moeite om te groeien in de grond. Bovendien zijn voorgekiemde aardappelen minder vatbaar voor ziektjes en hebben dus meer zekerheid om te overleven.

Wanneer de plantjes in bloei staan, worden de knollen onder grond dikker. In die periode moet je er extra voor zorgen dat de plantjes genoeg water krijgen, anders zal je glazige aardappelen hebben.

 

Geen tuin? Geen probleem!

Wist je dat je pootaardappelen ook perfect in een zak of in een oude emmer kunt planten? Je hoeft enkel een gat te maken in de bodem van de emmer, zodat overtollig water kan afgevoerd worden. Op die manier is het altijd zowel luchtig als vochtig en dus ideaal om eigen patatjes te kweken! Tip: Kies bij voorkeur een emmer met een diameter van ±30cm en een inhoud van ±15l.

LET OP: Zien sommige aardappelen er groen uit? Deze zijn dan hoogstwaarschijnlijk giftig. Je gooit ze beter weg.

 

Vergelijk hier alle soorten pootaardappelen die je bij Famiflora kunt vinden en ga aan de slag in jouw moestuin!

Ga jij dit jaar aan de slag met het kweken van eigen patatjes? Deel jouw verhalen via Social Media en tag ons!

 

Smakelijk!