De allermooiste muurbloemen

De allermooiste muurbloemen

Ach, het klinkt zo zielig, ‘muurbloem’. Maar de muurbloem of steenraket (Erysimum) is dat helemaal niet! Integendeel. De wat in het verdomhoekje geraakte, ouderwetse tuinplant is bezig aan een opmars. In Engeland is de Erysimum al een paar jaar razend populair en er verschijnen steeds meer nieuwe variëteiten van deze rijk en lang bloeiende plant, met de meest prachtige bloemkleuren.

Fijne eigenschappen
Officieel is het een tweejarige plant, maar wie hem op de juiste plek zet en na de bloei terugknipt kan er vele jaren lang van genieten. Zoals de naam al aangeeft, gedijt de muurbloem of steenraket goed in de voegen van een (oude) muur en in een rotstuin. Maar ook in een pot en in de border doet hij het prima, zodra hij maar in goed doorlatende en kalkrijke grond en in de volle zon staat. De meeste soorten zijn prima winterhard, alleen de bekende Erysimum ‘Bowles’ Mauve’ met de lilakleurige bloemen heeft bijvoorbeeld wat bescherming nodig bij strenge vorst. De bloei begint in april en kan doorgaan tot ver in de herfst wanneer u regelmatig de uitgebloeide bloemen wegknipt. Met de bloemen meegerekend wordt de plant zo’n 60 centimeter hoog. De meeste soorten hebben grijsgroen blad dat ook in de winter te bewonderen is. De bloemen geuren zacht en zijn ook zeer in trek bij vlinders en bijen. U kunt ze gebruiken als snijbloem. In het voorjaar combineren ze prachtig met tulpen – binnen en buiten.

Alle kleuren van de regenboog
De muurbloem is er in heel veel verschillende kleuren, van zachte pastels tot diep steenrood. De meerkleurige Erysimums ‘Red Jep’ en ‘Constant Cheer’ duiken in steeds meer tuinen op, met hun bijzondere mix van rode, oranje en paarse bloempjes. Erysimum ‘Progress’ heeft donkerpaarse bloemen, Erysimum ‘Goliath’ wordt gesierd door donkerbruine bloemen. ‘Aurora’ krijgt abrikooskleurige bloemen en ‘Covent Garden’ wordt donkerrood. En dit is nog maar een kleine greep uit de prachtige soorten. Ga ernaar op zoek in ons tuincentrum!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Pompoenen voor Halloween en Sint Maarten

Halloween en Sint-Maarten zijn leuke feestdagen waar de kinderen van opvrolijken tijdens de donkere herfstdagen en deze nare coronatijd.

Lees meer...
Ga nu uit je bol met voorjaarsbollen (2)

Ook tuinieren is vooruitzien. De herfst is de tijd voor het planten van voorjaarsbollen. Dat kan nu, maar ook nog in november en zelfs tot begin december, mits het niet vriest.

Lees meer...
Ga nu uit je bol met voorjaarsbollen (1)

Ja, het is herfst… Het regent veel, de bomen worden kaal, het is elke dag alweer lang en vroeg donker en het kan hard waaien. En corona maakt niemand blij. Maar er...

Lees meer...
Siergrassen sieren herfst en winter

Deze herfst zijn we natuurlijk druk bezig met het planten van voorjaarsbollen, zoals tulpen en narcissen, en met het opfleuren van het terras en de tuin- of balkontafel met potten en bakken vol bloeiende violen, heide, chrysanten en bergthee.

Lees meer...