Naar buiten of niet?

Naar buiten of niet?

Het wordt langzaamaan warmer weer. We hebben allemaal de lentekriebels en kunnen niet wachten om de tuin weer lekker fleurig te maken, maar met sommige planten moeten we toch nog even geduld hebben. Wie het zekere voor het onzekere neemt, wacht tot medio mei; wanneer de IJsheiligen achter de rug zijn, moet de kans op nachtvorst bekeken zijn.

Binnen voorgezaaide bloemen, kruiden en groenten
Op menige vensterbank staan voorgezaaide zomerbloeiers, zoals cosmea, siererwt (Lathyrus) en siertabak (Nicotiana), kruiden als peterselie, basilicum en tijm en groenten als krulsla en tomaat. Om ze te laten wennen aan het frisse buitenleven moeten we deze ‘afharden’: ze elke dag steeds wat langer buiten laten staan. Begin daar ongeveer een week voor IJsheiligen mee, en zet ze voor het eerst een uur of drie buiten, op een beschutte plek en niet meteen in de volle zon. Haal ze daarna weer naar binnen – laat ze in ieder geval nog niet ’s nachts buiten staan – en zet ze de volgende dag weer wat langer buiten. Doe dat ongeveer een week.

Kuipplanten
Vorstgevoelige planten die de winter in de garage, schuur of kelder hebben doorgebracht, zoals de Afrikaanse lelie (Agapanthus), oleander, laurier, olijf en mannentrouw (Plumbago), kunnen we het best ook pas begin of medio mei buiten zetten. Doe dat bij voorkeur op een bewolkte, regenachtige dag, zodat de bladeren niet meteen in de volle zon komen te staan en kunnen verbranden. Knip slappe stengels af, verwijder verdord blad en geef ze een nieuwe pot of een laag nieuwe aarde.

Exotische kamerplanten
Grote bladplanten en tropische bloeiers die in huis voor een jungle-gevoel zorgen zijn helemaal ‘in’. Denk aan de bananenplant (Musa), olifantsoor (Alocasia), Mexicaanse palm (Chamaedorea), aan cactussen en vetplanten en aan de paradijsvogelbloem (Strelitzia), de hanenkam (Celosia) en de gemberplant (Curcuma). Deze kunt u in de zomer, zodra de temperatuur rond de 20 graden Celsius is en blijft, als kuipplant op terras of balkon zetten.  

Huishoudelijke tip
Zet uw kamerplanten op een regenachtige en relatief warme (18+ graden Celsius) dag in mei eens een paar uur buiten. Ze frissen daar enorm van op, letterlijk en figuurlijk. Het scheelt u ook afstofwerk (het afnemen van de bladeren met een zacht doekje gedrenkt in melk om ze weer mooi glanzend te krijgen)!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Ga nu uit je bol met voorjaarsbollen (2)

Ook tuinieren is vooruitzien. De herfst is de tijd voor het planten van voorjaarsbollen. Dat kan nu, maar ook nog in november en zelfs tot begin december, mits het niet vriest.

Lees meer...
Ga nu uit je bol met voorjaarsbollen (1)

Ja, het is herfst… Het regent veel, de bomen worden kaal, het is elke dag alweer lang en vroeg donker en het kan hard waaien. En corona maakt niemand blij. Maar er...

Lees meer...
Siergrassen sieren herfst en winter

Deze herfst zijn we natuurlijk druk bezig met het planten van voorjaarsbollen, zoals tulpen en narcissen, en met het opfleuren van het terras en de tuin- of balkontafel met potten en bakken vol bloeiende violen, heide, chrysanten en bergthee.

Lees meer...
5 groene activiteiten voor de kinderen in de herfstvakantie

Het kan stormen en regenen, maar met een beetje geluk ook nog nazomeren. In de herfstvakantie kun je er sowieso heerlijk en corona-proof met het hele gezin op uit!

Lees meer...