Grote herfstopruiming

Grote herfstopruiming

Waarom zou u alleen in de lente grote schoonmaak houden? Ook de herfst is er een prima periode voor, zowel in huis als in de tuin. Zomerse kleuren maken plaats voor vlammende herfsttinten. Warme kleuren, materialen en sfeerlicht maken de komende donkere maanden een stuk aangenamer.

Verwijder afgevallen bladeren

Verwijder blad uit de vijver en laat het een dag aan de rand van de vijver liggen, zodat kleine waterdieren en insecten de kans krijgen weer in de vijver te kruipen. Span eventueel een fijn net over de vijver om het blad uit het water te houden. Verwijder ook blad van het gazon en terras en uit de dakgoten. Gebruik het als mulchlaag in de border of maak er vruchtbare compost van.

Verwijder waterschalen, plantensteunen, potten en kuipen

Vocht en vorst vormen voor de meeste potplanten een slechte combinatie. Verwijder daarom alle waterschalen, behalve bij planten die graag in vochtige grond staan, zoals hortensia’s en hosta’s. Verwijder ook steunen en stokken bij planten die (bijna) afgestorven zijn. Knip lelijke plantdelen weg, maar laat dorre of bruine planten met mooie silhouetten, zoals siergrassen, zonnekruid (Helenium), hortensia’s, sedums, gewoon staan. Ze zorgen in de winter nog voor een aantrekkelijk plaatje, bieden voeding en bescherming aan insecten en kleine dieren, en de uitgebloeide bloemhoofden beschermen nieuwe knoppen tegen de vorst. Maak bakken en potten met uitgebloeid zomers perkgoed leeg en schoon en berg ze op in de garage of schuur. Houd vorstgevoelige kuipplanten in de gaten. Zet ze alvast op een beschutte plek en bescherm ze bij strenge, aanhoudende vorst met vliesdoek of noppenfolie of plaats ze in de garage of schuur.

Maak tuingereedschap en tuinmeubels schoon en berg ze netjes op

De tijd waarin we nog veel buiten kunnen werken of luieren is voorbij. Houten tuinmeubels maakt u schoon met groene zeep en een harde borstel. Zet ze indien mogelijk in de schuur of garage of dek ze af met (zeil)doek. Spoel tuingereedschap goed af, eventueel met wat afwasmiddel of wasbenzine, en droog het zorgvuldig met een doek. Of verwijder grond en andere ongerechtigheden met een harde borstel. Verwijder eventuele roestplekken met schuurpapier. Wrijf het gereedschap vervolgens in met een beetje olie of spuit het in met een siliconenspray. Hang of leg het op een droge plek in de schuur of garage. De tuinslang hebben we ook niet meer nodig. Sluit de buitenkraan af en hang de tuinslang netjes tegen de muur of in de schuur of garage.

Bind klimplanten aan

Veel klimplanten, zoals clematis, klimrozen en kamperfoelie, hebben lange scheuten gevormd. Bind deze goed vast tegen muur, schutting of pergola, om te voorkomen dat ze tijdens een herfst- of winterstorm afbreken.

Creëer sfeer

Vrolijk huis en tuin op met bloeiende planten of wintergroene planten met kleurige bessen. Zet potten en bakken met Skimmia, winterviolen, heide, kerstrozen (Helleborus), bergthee (Gaultheria) en parelbes (Pernetty) op de tuin- of balkontafel en bij de voordeur. Een grote pompoen, verschillende kalebassen of mini-sierfruit fleuren de boel verder op, net zoals lantaarns of windlichten met kaarsen, snoeren led-verlichting of een vuurkorf met Zweedse fakkel. Binnen creëert u makkelijk meer sfeer met een grote bladplant, bloeiende kalanchoës of begonias, wat hangplanten of een vaas gevuld met amaryllissen of chrysanten. U kunt nu eveneens weer volop amarylissen in pot kopen. Ook (geur)kaarsen mogen niet ontbreken. U heeft ruime keuze bij Famiflora

Geniet van de herfst!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Pompoenen voor Halloween en Sint Maarten

Halloween en Sint-Maarten zijn leuke feestdagen waar de kinderen van opvrolijken tijdens de donkere herfstdagen en deze nare coronatijd.

Lees meer...
Ga nu uit je bol met voorjaarsbollen (2)

Ook tuinieren is vooruitzien. De herfst is de tijd voor het planten van voorjaarsbollen. Dat kan nu, maar ook nog in november en zelfs tot begin december, mits het niet vriest.

Lees meer...
Ga nu uit je bol met voorjaarsbollen (1)

Ja, het is herfst… Het regent veel, de bomen worden kaal, het is elke dag alweer lang en vroeg donker en het kan hard waaien. En corona maakt niemand blij. Maar er...

Lees meer...
Siergrassen sieren herfst en winter

Deze herfst zijn we natuurlijk druk bezig met het planten van voorjaarsbollen, zoals tulpen en narcissen, en met het opfleuren van het terras en de tuin- of balkontafel met potten en bakken vol bloeiende violen, heide, chrysanten en bergthee.

Lees meer...