Diervriendelijk tuinieren

Diervriendelijk tuinieren

De laatste jaren is er veel aandacht voor vlinder- en bijvriendelijke planten, waartoe overigens opvallend veel mooie nazomerbloeiers behoren, zoals zonnekruid (Helenium), zonnehoed (Rudbeckia) en hemelsleutel (Sedum).  Vrijwel elke tuinliefhebber heeft wel een vogelhuisje of drink- en badschaal voor onze gevederde vrienden. Maar probeer uw tuin ook eens aantrekkelijk te maken voor kikkers, padden en vleermuizen: ze eten immers ontelbaar veel vliegen, muggen en slakken!

Kikkers en padden: slakkenvreters

Ze kwaken er vrolijk op los, zijn voor jong en oud fascinerend om naar te kijken en ze verslinden slakken. Zo haal en houdt u ze in de tuin:

  • Geen water, geen dril, geen dikkopjes, geen kikkers en geen padden. Leg dus een vijver aan of graaf een grote teil met water in. Zorg er wel voor dat de amfibieën er makkelijk in en uit kunnen, door een geleidelijke overgang met grond, rotsen en oeverplanten te maken.
  • Houd uw tuin zo groen mogelijk, met veel bodembedekkers en bladplanten, die voor voldoende vochtigheid en schaduw zorgen.
  • Zorg ervoor dat de padden en kikkers ook in de buurtuinen naar insecten, slakken en wormen kunnen zoeken. Houd dus openingen onder of tussen de schutting.
  • In de winter graven padden en kikkers zich in, maar het zijn geen geboren gravers. Maak een composthoop of vorm hoopjes van bladeren, boomschorssnippers en een mengsel van zand en aarde in de hoek van de tuin of achter de struiken.
  • Plaats een speciaal kikker- of paddenhuisje.

Vleermuizen: muggenvreters

Realiseer u dan dat een gewone dwergvleermuis (die in een luciferdoosje past) wel drieduizend (!) muggen, motjes en kevers per nacht verslindt.

Vleermuisvriendelijk tuinieren

  • De vleermuissoorten in  België eten insecten. Wanneer uw tuin gevarieerd is en voldoende planten telt die ook aantrekkelijk zijn voor vlinders en bijen (en dus voor tal van andere insecten) bent u al goed bezig.
  • Leg een vijver aan; de vleermuizen kunnen van het water drinken en water trekt ook insecten aan.
  • Maak een composthoop, een takkenwal of houtstapel; hier wemelt het van de insecten.
  • Gebruik geen geen gif of insecticiden; dat kunnen de vleermuizen via de insecten die ze eten binnenkrijgen.
  • Maak of koop een vleermuizenkast.
  • Doe de tuinverlichting uit als u weer naar binnengaat.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuinplanten
Nu zaaien: eenjarige zomerbloeiers

Wil je deze zomer genieten van een bloemenzee aan zomerbloeiers? Niets leuker dan bloemen uit eigen tuin plukken en tegelijkertijd de bijen en vlinders aan voedsel helpen.

Lees meer...
tomaten
De rijke variëteit van tomaten

Tomaten, deze sappige vruchten zijn er in verschillende vormen, maten en smaken, waardoor ze een rijke verscheidenheid aan mogelijkheden bieden in de keuken. We nemen je mee op een smaakvolle reis door ons uitgebreide assortiment tomatensoorten.

Lees meer...
Een zonnig kleurtje in de tuin

Zet jouw huis en tuin in het zonnetje! Oranje bloeiende bollen, tuinplanten en kamerplanten trekken de aandacht en zorgen voor een vrolijke en positieve sfeer.

Lees meer...
verzorgingstips
De 5 meest voorkomende problemen bij planten. En hoe je ze kan oplossen

Het overkomt elke plantliefhebber: je prachtige plant laat z’n blaadjes hangen of (nog erger!) vallen. Is het tocht, te weinig water, of toch nog iets anders? Hoe herken je de meest voorkomende problemen bij planten? En hoe ga je snel te werk om ze te voorkomen?

Lees meer...