Vlinders tellen en vlindervriendelijke tips

Vlinders tellen en vlindervriendelijke tips

Wie wordt er nu niet blij bij het zien van een vlinder? Net als bijen hebben deze delicate fladderaars het helaas moeilijk.

7 Vlindervriendelijke tuintips

  1. Gebruik geen gif, chemicaliën en pesticiden.
  2. Maak je tuin groener. Vervang tegels door planten en de schutting door een (klimop)haag.
  3. Zorg voor bloeiende, nectarrijke planten van het vroege voorjaar tot in de late herfst, met voorjaars- en zomerbollen, eenjarigen en vaste planten, zoals krokussen, lavendel, ijzerhard (Verbena bonariensis), rode valeriaan, koninginnekruid (Eupatorium), hemelsleutel (Sedum) en herfstaster.
  4. Creëer hoogtes en laagtes in de beplanting, met (vlinder)struiken en (kleine) bomen; dat zorgt ervoor dat vlinders makkelijk hun weg kunnen vinden en vlinders houden van beschutte plekken.
  5. Laat waar mogelijk waardplanten (waarvan de rupsen van de vlinders kunnen eten) staan, zoals een plukje brandnetels, hulst, klaver, klimop, koolzaad, brem, Oost-Indische kers, struisgras en moerasspirea.
  6. In het najaar is rottend fruit een belangrijke voedselbron voor vlinders. Laat afgevallen appels en peren of ander fruit in je moestuin liggen, of leg overrijp fruit in een schaal op de tuintafel.
  7. Maak de tuin niet te netjes en laat her en der bladeren of takjes gewoon liggen. Snoei afgestorven planten niet terug in de herfst, maar in het voorjaar, zodat eitjes, poppen en rupsen tussen de resten kunnen overwinteren. Of hang een vlinderkastje op.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Ga nu uit je bol met voorjaarsbollen (1)

Ja, het is herfst… Het regent veel, de bomen worden kaal, het is elke dag alweer lang en vroeg donker en het kan hard waaien. En corona maakt niemand blij. Maar er...

Lees meer...
Siergrassen sieren herfst en winter

Deze herfst zijn we natuurlijk druk bezig met het planten van voorjaarsbollen, zoals tulpen en narcissen, en met het opfleuren van het terras en de tuin- of balkontafel met potten en bakken vol bloeiende violen, heide, chrysanten en bergthee.

Lees meer...
5 groene activiteiten voor de kinderen in de herfstvakantie

Het kan stormen en regenen, maar met een beetje geluk ook nog nazomeren. In de herfstvakantie kun je er sowieso heerlijk en corona-proof met het hele gezin op uit!

Lees meer...
Zo verwelkom je de egel in jouw tuin!

Dit is het ideale moment om de egel te helpen bij het bouwen van een schuilplaats voor de komende koude wintermaanden. Laat die bladeren dus maar dwarrelen, en zorg voor een egelpoortje in de tuin. Wil jij de egel ook helpen? Bekijk dan onze tips!

...Lees meer...