Haal het voorjaar in huis!

Haal het voorjaar in huis!

De eerste voorjaarsbollen hebben in de tuin de kop opgestoken en hier en daar verschijnt pril groen. Het is lente, maar het weer is nog grillig en er is nog altijd kans op vorst. Haal daarom het voorjaar in huis! In ons tuincentrum in Moeskroen heb je nu volop keuze uit mooie bloesemtakken, bloeiende bollen-op-pot, maar bijvoorbeeld ook uit primula’s en cyclamen.

Witte en roze fruitbloesems

Er zijn verschillende soorten struiken en kleine bomen die vroeg in het jaar bloeien, waaronder fruit- en sierfruitbomen. De Japanse sierkers, Prunus serrulata, bloeit kort, maar rijk met roze bloesem. In het land van herkomst wordt de bloei in april nationaal gevierd met het kersenbloesemfeest. Traditioneel komen de Japanners dan samen met familie en vrienden om onder de bloeiende kersenbomen te picknicken. Zo wordt het begin van de lente gevierd, maar wordt, terwijl de kleine bloesems alweer van de takken vallen of waaien, ook stilgestaan bij de vergankelijkheid van het leven. Naast die van de Japanse kers hebben ook de takken van de perzik (Prunus persica) roze bloesems. De takken van de pruimenboom (Prunus domestica) worden gesierd door witte bloesem.

Geurend in geel in wit

Er komt meer moois uit het Verre Oosten. De Japanse toverhazelaar (Hamamelis japonica) krijgt felgele bloemen die licht geuren, net als de Chinese toverhazelaar (Hamamelis mollis). De sneeuwbal Viburnum x burkwoodii krijgt heerlijk geurende witte bloemen.

Goed op vaas

Slechts een enkele tak van deze voorjaarsbloeiers heeft al een groots en fleurig effect. Snijd de tak schuin af met een scherpe, schone snoeischaar en zet deze in een stevige, hoge vaas met lauwwarm water en speciale heestervoeding. Gebruik je takken uit eigen tuin? Knip dan enkele takken af waarvan de bloesemknoppen al goed zichtbaar zijn. Zet de takken eerst een dag of twee in een emmer water in de garage of de koudste kamer van het huis om ze aan de warmere temperaturen in de huiskamer te laten wennen.

Extra voorjaarstips

  • Plant een van bovengenoemde vroegbloeiende struiken of kleine bomen in je tuin.
  • Met Pasen zijn de stevige, kronkelende takken van de krulhazelaar (Corylus) ideaal om leuke decoraties in te hangen.
  • Haal voor nog meer lentegevoel ook voorjaarsbloeiende bollen in pot, bak, glas of mand in huis, zoals narcissen, tulpen, hyacinten en blauwe druifjes. Als ze uitgebloeid zijn, kun je ze in de tuin planten. Knip de uitgebloeide bloemen eruit, maar laat het blad en de stengels afsterven, want hiermee bouwen ze nieuwe energie op voor het volgende bloeiseizoen.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Ga nu uit je bol met voorjaarsbollen (1)

Ja, het is herfst… Het regent veel, de bomen worden kaal, het is elke dag alweer lang en vroeg donker en het kan hard waaien. En corona maakt niemand blij. Maar er...

Lees meer...
Siergrassen sieren herfst en winter

Deze herfst zijn we natuurlijk druk bezig met het planten van voorjaarsbollen, zoals tulpen en narcissen, en met het opfleuren van het terras en de tuin- of balkontafel met potten en bakken vol bloeiende violen, heide, chrysanten en bergthee.

Lees meer...
5 groene activiteiten voor de kinderen in de herfstvakantie

Het kan stormen en regenen, maar met een beetje geluk ook nog nazomeren. In de herfstvakantie kun je er sowieso heerlijk en corona-proof met het hele gezin op uit!

Lees meer...
Zo verwelkom je de egel in jouw tuin!

Dit is het ideale moment om de egel te helpen bij het bouwen van een schuilplaats voor de komende koude wintermaanden. Laat die bladeren dus maar dwarrelen, en zorg voor een egelpoortje in de tuin. Wil jij de egel ook helpen? Bekijk dan onze tips!

...Lees meer...