Tulpentijd

Tulpentijd

De kerst is nog maar net achter de rug, of we kunnen ons hart alweer ophalen aan bloeiende voorjaarsbollen in alle soorten en maten. De start van het officiële tulpenseizoen wordt in Nederland en België gevierd met de jaarlijkse Nationale Tulpendag. In Amsterdam met een tulpenplukfeest op de Dam in. Dit jaar is dat op zaterdag 20 januari. Maar we zien bloeiende voorjaarsbollen steeds eerder verschijnen. Afgelopen december waren de hyacintenbollen op pot en de tulpenbossen niet aan te slepen.

Het nieuwe tulpenseizoen

Nationale Tulpendag wordt sinds 2012 jaarlijks op de derde zaterdag van januari gehouden in Nederland. Dit jaar wordt deze dag ook voor het eerst gevierd in België. Met de Nationale Tulpendag wordt de start van het nieuwe tulpenseizoen gevierd, dat doorgaans zo’n honderd dagen duurt. Al die tijd zijn de fleurige bloeiers in allerlei kleuren en bijzondere vormen ruimschoots verkrijgbaar. En dit jaar lijkt het tulpenseizoen langer dan ooit, met de vroege start aan het eind van afgelopen jaar. Zowel Bloemenbureau Holland als Fleurop, gespecialiseerd in het verzenden van boeketten, signaleren de massale vraag naar tulpen als vervanger van de kerstboom, maar ze prijkten in menig huishouden vaak ook al in een mooie vaas op de kersttafel. In totaal zijn er meer dan 3.000 soorten tulpen, van dubbelbloemige tot gefranjerde en lelievormige tulpen. Ook het kleurenpalet is heel afwisselend en wordt nog altijd steeds gevarieerder: van (bijna) zwart tot wit-groen en van rood-geel gevlamd tot zachtroze.

Hyacinten, sneeuwklokjes, blauwe druifjes en narcissen

Fervente tuiniers die liever de seizoenen volgen kunnen vanaf nu wel langzaamaan lentebloeiers in huis halen. Denk aan bloeiende sneeuwklokjes in een pot, glas of houten bakje, maar ook aan hyacinten en blauwe druifjes. Die bloeien in de natuur immers ook vroeg in het jaar. Daarna wordt het zoetjesaan tijd voor bossen tulpen of bloeiende tulpenbollen in pot of bak. Er zijn namelijk zowel vroeg als laatbloeiende tulpen, die de tuin achtereenvolgens van maart tot mei opvrolijken.  

Tips voor tulpenboeketten

onze tips voor het tulpenboeketIn een vaas bloeien tulpen relatief kort, meestal hooguit een week, maar omdat ze van januari tot eind april zo overvloedig voorradig zijn, zijn ze in deze periode voordelig geprijsd.

Zo zorg je ervoor dat je bos tulpen zo lang mogelijk meegaat:

  • Rol de tulpen, voordat je ze op hun definitieve plek zet, eerst in een krant en laat ze op een koele plek minstens een uur in schoon water met snijbloemenvoedsel staan.
  • Snij met een schoon en scherp mes het witte uiteinde van de steel schuin af en schik de bloemen in een schone vaas met schoon water en snijbloemenvoedsel.
  • De tulpen groeien altijd nog door; houd daar rekening mee bij de keuze van de vaas en de manier waarop je ze schikt of ze combineert met andere snijbloemen.
  • Narcissen en tulpen gaan niet samen in een vaas, omdat narcissen een stof afscheiden die de houdbaarheid van de tulpen niet ten goede komt.
  • Zet de tulpen niet in de volle zon, niet naast of boven de verwarming, bij een schaal met fruit of in de tocht. Zet ze indien mogelijk ’s avonds op een koelere plek.

Kies in ons tuincentrum in Moeskroen nu uit het grote aanbod bloeiende voorjaarsbollen

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Pompoenen voor Halloween en Sint Maarten

Halloween en Sint-Maarten zijn leuke feestdagen waar de kinderen van opvrolijken tijdens de donkere herfstdagen en deze nare coronatijd.

Lees meer...
Ga nu uit je bol met voorjaarsbollen (2)

Ook tuinieren is vooruitzien. De herfst is de tijd voor het planten van voorjaarsbollen. Dat kan nu, maar ook nog in november en zelfs tot begin december, mits het niet vriest.

Lees meer...
Ga nu uit je bol met voorjaarsbollen (1)

Ja, het is herfst… Het regent veel, de bomen worden kaal, het is elke dag alweer lang en vroeg donker en het kan hard waaien. En corona maakt niemand blij. Maar er...

Lees meer...
Siergrassen sieren herfst en winter

Deze herfst zijn we natuurlijk druk bezig met het planten van voorjaarsbollen, zoals tulpen en narcissen, en met het opfleuren van het terras en de tuin- of balkontafel met potten en bakken vol bloeiende violen, heide, chrysanten en bergthee.

Lees meer...