Pompoenen voor Halloween en Sint Maarten

Pompoenen voor Halloween en Sint Maarten

Halloween en Sint Maarten worden steeds populairder. Het zijn dan ook leuke aanleidingen om de donkere herfstdagen voor de kinderen op te vrolijken. Halloween wordt gevierd op 31 oktober en is over komen waaien uit Amerika. In griezelige uitdossingen bellen kinderen aan om bewoners te laten schrikken en ze om snoepgoed te vragen. Sint Maarten, op 11 november, is de meer onschuldige versie van dit kinderfeest. Dan gaan de kleintjes met mooie lampionnen al zingend langs de deuren en vragen ze als dank voor hun liedje iets lekkers. Met een grote pompoen voor de deur of als Sint Maarten-lantaarn ben je meteen in de juiste stemming.

Pompoen: lekker en gezond

Pompoenen behoren tot de komkommerachtigen, net zoals de meloen en de courgette, en ze zijn er in allerlei soorten en maten. De meest bekende is de grote, ronde, oranje ‘Halloween’-pompoen. Je zou bijna vergeten dat de meeste pompoenen niet alleen decoratief, maar ook lekker en gezond zijn, want ze bevatten veel vezels en bètacaroteen. Maak er pompoensoep van, of rooster of roerbak het in stukken gesneden vruchtvlees. De zaden zijn ook lekker en gezond. Rooster ze in een koekenpan met dikke bodem en strooi ze over de salade of pasta. Als je zelf pompoenen wilt kweken kun je de zaden uit het vruchtvlees bewaren. Maak de zaden schoon, was ze onder de kraan goed af, laat ze drogen en bewaar ze koel en droog om ze vervolgens volgend voorjaar uit te zaaien op een zonnige plek, in goede, vruchtbare grond.

Pompoen als decoratie

Voor Halloween is een grote pompoen waar je een griezelig gezicht uitsnijdt en een waxinelichtje in zet leuk voor bij de voordeur. Maar je kunt er bijvoorbeeld ook je naam of het woord ‘welkom’ in snijden of kerven. Je kunt van een kleiner exemplaar ook een Sint Maarten-lantaarn aan een stok maken. Of kies in ons tuincentrum in Moeskroen voor verschillende soorten kleine pompoenen en sierkalebassen om een mooie compositie mee te maken op de tuin- of balkontafel. Zet er een stevige, windbestendige lantaarn met een kaars erin bij en klaar is je feestelijke herfsttafel.

Pompoentips

  • Om te voorkomen dat restjes vruchtvlees in de pompoen gaan rotten kun je de binnenkant schoonvegen met een beetje verdunde alcohol of chloor.
  • Pompoenen kunnen niet tegen vocht en vorst. Zet of leg ze daarom indien mogelijk onder een afdak of op de veranda. Haal ze naar binnen of zet ze in de schuur of garage als het blijft regenen en als er kans is op nachtvorst.

Happy Halloween en een fijne Sint Maarten!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Ga nu uit je bol met voorjaarsbollen (1)

Ja, het is herfst… Het regent veel, de bomen worden kaal, het is elke dag alweer lang en vroeg donker en het kan hard waaien. En corona maakt niemand blij. Maar er...

Lees meer...
Siergrassen sieren herfst en winter

Deze herfst zijn we natuurlijk druk bezig met het planten van voorjaarsbollen, zoals tulpen en narcissen, en met het opfleuren van het terras en de tuin- of balkontafel met potten en bakken vol bloeiende violen, heide, chrysanten en bergthee.

Lees meer...
5 groene activiteiten voor de kinderen in de herfstvakantie

Het kan stormen en regenen, maar met een beetje geluk ook nog nazomeren. In de herfstvakantie kun je er sowieso heerlijk en corona-proof met het hele gezin op uit!

Lees meer...
Zo verwelkom je de egel in jouw tuin!

Dit is het ideale moment om de egel te helpen bij het bouwen van een schuilplaats voor de komende koude wintermaanden. Laat die bladeren dus maar dwarrelen, en zorg voor een egelpoortje in de tuin. Wil jij de egel ook helpen? Bekijk dan onze tips!

...Lees meer...