Moestuinieren in de nazomer

Moestuinieren in de nazomer

Krijgen we nog een heerlijke Indian summer, ofwel ‘een oudewijvenzomer’, zoals we het minder fraai noemen? Dat zou heel fijn zijn, maar anders kunnen we tussen eventuele hoosbuien en herfststormen door nog genoeg klusjes ondernemen in de moestuin om te zorgen voor een rijke oogst.

Moestuintips september

Zaaien en zaden verzamelen

- In lege moestuinbedden kun je zogenoemde ‘groenbemesters’ zaaien. Die helpen je de grond te verbeteren. Alfafa, rogge, raaigras en rode klaver zijn snelle en sterke groeiers, die met hun penwortels de grond luchtiger maken en/of stikstof afgeven. Bovendien voorkomen ze dat je lege plekken vol komen te staan met onkruid. Spit deze groenbemesters in het voorjaar onder de grond. Je kunt ook erwten- en bonenplanten na de laatste oogst boven de grond afsnijden in plaats van ze in hun geheel te verwijderen, zodat hun wortels stikstof aan de grond kunnen afgeven.
- Onder glas kun je spinazie, wintersla en winterpostelein zaaien om in de winter van te oogsten. Plant de groenten voor het begin van de winter uit in een koude bak of kas.

- Lente-uitjes en radijs kun je voor een laatste keer in de volle grond zaaien.

- Verzamel de zaaddozen of peulen van doorgeschoten rucola en sla, en van bonen en erwten. Droog zaden uit ‘natte vruchten’, zoals tomaten, komkommers en pompoenen, om ze volgend jaar te kunnen zaaien. Ook van kruiden als venkel, karwij en dille kun je zaad verzamelen.

Planten
- Vruchtbomen als perzik en nectarine in pot kun je het hele jaar door planten, exemplaren met kale wortels (dus zonder pot) plant je in de winter. Vul het plantgat met verse aarde en compost, plant de boom net zo diep als hij in de pot staat en zet er een steun of paal bij waar je de boom aan vastbindt. 

- De bollen van Japanse, winterharde uien kun je nu in de volle grond op een zonnige plek poten.
- Voorjaarsprei. Geef prei regelmatig vloeibare voeding.

Oogsten

- Appels, peren, bleekselderij, bloemkool, bramen, broccoli, kool, courgette, druiven, frambozen, knolvenkel, koolrabi, maïs, perziken, pompoen, prei, spinazie, sjalotten, uien, vijgen, winterwortels.

Onderhoud
- Schep de composthoop of -bak om en verspreid de compost die klaar is voor gebruik.
- Haal de laatste trossen tomaten van de plant en laat ze binnen op een lichte plek verder rijpen. Struiktomaten in pot kun je met pot en al in de kas, garage of serre zetten.
- Grote of oude pollen van vaste kruiden als tijm, bieslook en salie kun je opdelen en opnieuw uitplanten en/of in een pot op de vensterbank zetten.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Ga nu uit je bol met voorjaarsbollen (1)

Ja, het is herfst… Het regent veel, de bomen worden kaal, het is elke dag alweer lang en vroeg donker en het kan hard waaien. En corona maakt niemand blij. Maar er...

Lees meer...
Siergrassen sieren herfst en winter

Deze herfst zijn we natuurlijk druk bezig met het planten van voorjaarsbollen, zoals tulpen en narcissen, en met het opfleuren van het terras en de tuin- of balkontafel met potten en bakken vol bloeiende violen, heide, chrysanten en bergthee.

Lees meer...
5 groene activiteiten voor de kinderen in de herfstvakantie

Het kan stormen en regenen, maar met een beetje geluk ook nog nazomeren. In de herfstvakantie kun je er sowieso heerlijk en corona-proof met het hele gezin op uit!

Lees meer...
Zo verwelkom je de egel in jouw tuin!

Dit is het ideale moment om de egel te helpen bij het bouwen van een schuilplaats voor de komende koude wintermaanden. Laat die bladeren dus maar dwarrelen, en zorg voor een egelpoortje in de tuin. Wil jij de egel ook helpen? Bekijk dan onze tips!

...Lees meer...