Allerheiligen & Allerzielen 2017

Allerheiligen & Allerzielen 2017

Op woensdag 1 november is het Allerheiligen, de dag erna Allerzielen. Op de eerste dag worden alle christelijke heiligen vereerd en herdacht, op de tweede worden alle gestorvenen herdacht. Allerheiligen en Allerzielen vallen niet toevallig aan het begin van de maand november, mede omdat de natuur dan afsterft. In de dagen voorafgaand aan 1 en 2 november worden in veel streken de graven en kerkhoven schoongemaakt en opgefleurd met bloemen, planten en kaarsen.

Geschikte en toepasselijke bloemen en planten

Chrysanten en asters zijn de bloemen bij uitstek voor Allerheiligen en Allerzielen, want deze zijn er in alle mogelijke vormen en kleuren en ze bloeien nu en lang, in een vaas en als potplant. Daarnaast kun je denken aan heide en winterviolen, die ook nu en lang bloeien, maar ook aan planten met namen die verwijzen naar heiligen, zoals heiligenbloem (Santolina), een – ook in de winter – grijsbladig struikje dat in de zomer bloeit met gele bloempjes, en Sint-Janskruid, dat vanaf eind juni geel bloeit en in de winter deels groen blijft. Andere planten met toepasselijke namen zijn Jacobsladder (Polemonium), Salomonszegel (Polygonatum), hemelsleutel (Sedum) en de ‘eeuwig groenblijvende’ Buxus sempervirens. Het is ook een mooi idee om op 1 of 2 november voorjaarsbollen op het graf van uw dierbare te planten of een boeket lelies of rozen neer te zetten.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Ga nu uit je bol met voorjaarsbollen (1)

Ja, het is herfst… Het regent veel, de bomen worden kaal, het is elke dag alweer lang en vroeg donker en het kan hard waaien. En corona maakt niemand blij. Maar er...

Lees meer...
Siergrassen sieren herfst en winter

Deze herfst zijn we natuurlijk druk bezig met het planten van voorjaarsbollen, zoals tulpen en narcissen, en met het opfleuren van het terras en de tuin- of balkontafel met potten en bakken vol bloeiende violen, heide, chrysanten en bergthee.

Lees meer...
5 groene activiteiten voor de kinderen in de herfstvakantie

Het kan stormen en regenen, maar met een beetje geluk ook nog nazomeren. In de herfstvakantie kun je er sowieso heerlijk en corona-proof met het hele gezin op uit!

Lees meer...
Zo verwelkom je de egel in jouw tuin!

Dit is het ideale moment om de egel te helpen bij het bouwen van een schuilplaats voor de komende koude wintermaanden. Laat die bladeren dus maar dwarrelen, en zorg voor een egelpoortje in de tuin. Wil jij de egel ook helpen? Bekijk dan onze tips!

...Lees meer...