Feest in België

Feest in België

21 juli is een nationale feestdag in België. Op deze datum in 1831 legde de eerste koning der Belgen, Leopold van Saksen-Coburg-Gotha, in Brussel de grondwettelijke eed af als koning. Reden om een paar bijzondere planten in de kijker te zetten.

Brussels lof 

Er zijn tal van planten, struiken en bomen met namen die naar het land van herkomst verwijzen, zoals de Chinese toverhazelaar en de Amerikaanse eik. Nederland en België zijn als kleine naties wat karig bedeeld in de wereld van de internationale plantennamen. Maar iedereen kent natuurlijk Brussels lof, in Nederland witlof genaamd. Volgens overlevering zou de tweejarige bladgroente toevallig ontdekt zijn ten tijde van de Belgische revolutie in 1830. Feit is dat in de Plantentuin in Brussel rond 1850 werd ontdekt dat duisternis, warmte en vocht onontbeerlijk zijn voor de kweek van witlof. Het ‘wit loof’ werd voor het eerst in 1867 op de Brusselse markt verkocht. Vervolgens gingen steeds meer landbouwers rond Brussel en Leuven over tot witlofteelt. In Nederland wordt witlof maar vrij recent op grote schaal geteeld, vooral sinds 1970, met de doorbraak van de witloftrek op stromend water. Deze teelt op water levert volgens veel Belgen niet de authentieke smaak op van ‘grondwitloof’. Tegenwoordig is Noord-Frankrijk de grootste producent, gevolgd door België en Nederland. De teelt komt in andere landen weinig voor. Voor wie zelf witlof of Brussels lof wil kweken: zaaien doe je in mei.

Meer ‘Belgische’ planten 

  • De Ilex altaclerensis ‘Belgica Aurea’ is een langzaam groeiende, bontbladige hulst die vrijwel geen stekels heeft. Na de bloei verschijnen grote rode bessen waar vogels dol op zijn. - De variëteiten van de herfstasters Aster novi-belgii krijgen prachtige blauw-paarse bloemen.
  • De kamperfoelie Lonicera periclymenum ‘Belgica’ bloeit in juni-juli met heerlijk geurende roomwitte, donkerroze gerande bloemen. Daarna vormen zich rode bessen. De winterharde klimmer kan in zon en halfschaduw. 
  • De Gentse azalea wordt al ruim 150 jaar rond Gent gekweekt en is sinds 2010 een erkend Europees streekproduct. Het gaat om verschillende soorten, waarvan sommige geschikt zijn als kamerplant en andere voor de siertuin. 

Laat je gerust over deze Belgische pareltjes informeren in ons tuincentrum in Moeskroen en De Panne.
 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tomaten
De rijke variëteit van tomaten

Tomaten, deze sappige vruchten zijn er in verschillende vormen, maten en smaken, waardoor ze een rijke verscheidenheid aan mogelijkheden bieden in de keuken. We nemen je mee op een smaakvolle reis door ons uitgebreide assortiment tomatensoorten.

Lees meer...
Een zonnig kleurtje in de tuin

Zet jouw huis en tuin in het zonnetje! Oranje bloeiende bollen, tuinplanten en kamerplanten trekken de aandacht en zorgen voor een vrolijke en positieve sfeer.

Lees meer...
verzorgingstips
De 5 meest voorkomende problemen bij planten. En hoe je ze kan oplossen

Het overkomt elke plantliefhebber: je prachtige plant laat z’n blaadjes hangen of (nog erger!) vallen. Is het tocht, te weinig water, of toch nog iets anders? Hoe herken je de meest voorkomende problemen bij planten? En hoe ga je snel te werk om ze te voorkomen?

Lees meer...
tuintips
Onkruid verwijderen: tips voor een lenteproof tuin

Bij Famiflora houden we van groen, maar houden we onkruid liever buiten de deur. Maar hoe voorkom en bestrijd je dit groene monster? Wij vertellen het je graag!

Lees meer...