IJsheiligen

IJsheiligen

Ze komen er weer aan: de langverwachte IJsheiligen! Op 11, 12, 13 en 14 mei vieren we de naamdagen van – achtereenvolgens – Sint Mamertus, Sint Pancratius, Sint Servatius en Sint Bonifatius. En daarmee dat de kans op nachtvorst officieel voorbij is. Natuurlijk moeten we hierbij altijd een slag om de arm houden, al is het alleen al vanwege de zeer grillige april-doet-wat-ie-wil-maand die wij net achter de rug hebben. Maar als de heiligen én weergoden een beetje meewerken, kunt u nu met een gerust hart in ons tuincentrum in Moeskroen en De Panne volop fleurige kuip- en perkplanten, zomerbollen en zaaigoed kopen.


De bloemetjes buiten zetten

Wanneer de kans op nachtvorst zo goed als verdwenen is, kunnen vorstgevoelige, overwinterende kuipplanten langzaamaan naar buiten. Laat ze eerst ‘afharden’: ze elke dag iets langer buiten zetten om aan de temperatuur te wennen. Zet ze niet meteen in de volle zon, want dan kunnen de nog bleke bladeren verbranden, en elke grote temperatuursverandering –  of die nu omhoog of omlaag is – is niet gunstig voor een plant. Heeft u geen kuipplanten (laten overwinteren)? Kijk dan eens bij de fleurige soorten in ons tuincentrum in Moeskroen en De Panne, van oleander en citrusboompje tot potgeranium (Pelargonium) en fuchsia.

Zomerbollen, zoals dahlia’s, begonia’s, Afrikaanse lelie (Agapanthus), vogelmelk (Ornithogalum) en ananasplant of kuiflelie (Eucomis), groeien allemaal prima in pot en kunnen na IJsheiligen naar een zonnige plek op het terras of balkon. 

Ook binnen voorgezaaide zomerbloeiers, zoals akelei, cosmea, eenjarig ridderspoor, siererwt (Lathyrus) en siertabak (Nicotiana) kunnen naar buiten. Datzelfde geldt voor binnen voorgezaaide kruiden als tijm, basilicum en peterselie, en voor binnen voorgezaaide groenten als tomaat, paprika, courgette en pompoen. Ook deze moet u eerst laten ‘afharden’: elke dag steeds wat langer buiten laten staan en niet meteen in de volle zon zetten.

Allerlei vrolijk bloeiende een- en tweejarigen kunt u nu ter plekke in de volle grond zaaien.

Exotische kamerplanten, zoals bananenplant (Musa), olifantsoor (Alocasia), Mexicaanse palm (Chamaedorea), paradijsvogelbloem (Strelitzia), kamerjasmijn (Jasminum polyanthum), cactussen en vetplanten kunt u, zodra de temperatuur overdag minstens 18 graden Celsius is en blijft, als kuipplant op terras of balkon zetten. 

 

Tip

Zet uw kamerplanten op een regenachtige en relatief warme (18+ graden Celsius) dag in mei eens een paar uur buiten. Ze frissen daar enorm van op.
 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuinonderhoud
Composteren kun je leren!

Wil je graag duurzaam bezig zijn, goed voor je planten zorgen én geld besparen? Begin dan met composteren!

Lees meer...
bloemen
Start een pluktuin met deze tips

Wat is er nu fijner dan een zomerlang bloemen om je heen? Liefst zowel binnen als buiten. De oplossing: een pluktuin of bloemenborder!

Lees meer...
gazon
Maak je gazon klaar voor het voorjaar

Geef je grasmat na de koude wintermaanden wat extra liefde en aandacht. Deze tips helpen je je gazon dit voorjaar weer in topconditie te brengen!

Lees meer...
tuintips
Een lenteproof tuin: snoeien in maart

Ga de lente tegemoet met een tuin die klaar is om te groeien en bloeien! tuincentrum Famiflora neemt je mee in de wereld van snoeien, een essentiële stap om je tuin voor te bereiden op het komende groeiseizoen.

Lees meer...