Wat te doen in de tuin in februari?

Wat te doen in de tuin in februari?

Misschien wordt het nog even echt winter, maar de maand is zacht en nat begonnen. Onze handen jeuken om weer in de tuin aan de slag te gaan en al die bruine bladeren en takken te verwijderen. Maar: geduld is een schone zaak. Toch kunnen we de boel al behoorlijk opfleuren en voorbereiden op het komende tuinseizoen.

  • Laat bladresten en afgestorven plantendelen liggen, zolang het nog kan gaan vriezen of sneeuwen. Ze vormen een natuurlijk isolatielaagje én bieden beschutting en voedsel aan insecten en vogels.
  • Plant bloeiende sneeuwklokjes in de tuin of in bakken en potten. Uitgebloeide exemplaren die al langer in de tuin groeien kunt u uitspitten, splitsen en weer uitplanten.
  • Vul bakken en manden met bloeiende voorjaarsbollen, zoals narcissen, hyacinten, krokusjes, dwergirisjes en blauwe (en witte) druifjes. Plant ze in de tuin als ze uitgebloeid zijn.
  • Ook bloeiende primula’s zijn nu volop verkrijgbaar, in tal van vrolijke kleuren. Zet ze eerst in de huiskamer. Als ze uitgebloeid zijn kunt u ze in de tuin planten.  
  • Plant rozen met kale wortel, mits het niet vriest.
  • Zaai groenten als spinazie, wortel, tuinboon, doperwt, peultjes en broccoli voor in een koude bak.
  • Verwijder onkruid als paardenbloemen en zwenkgrasjes; die zijn nu nog makkelijk te zien en te herkennen.
  • Het kan zijn dat de grasmaaier deze maand al uit de schuur gehaald moet worden. Maai het gras alleen als het niet vriest en als het gras niet te nat is. Zet de maaistand bij de eerste maaibeurt een standje hoger.
  • Hang vogelvoer en nestkasten op. Maak oude nestkasten en vogelhuisjes schoon met heet water en een borstel.
  • Snoei, als het niet vriest, kale struiken en bomen, appel- en perenbomen, leilinde, dakplataan en laatbloeiende clematissen.
  • Vergeet niet om  overwinterende kuipplanten in de serre of garage  af en toe te luchten en controleer of ze wat water nodig hebben.
  • Maak alvast potten, (zaai)bakken en tuingereedschap goed schoon.
  • Houd noppenfolie en rietmatten bij de hand om vorstgevoelige planten te beschermen.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuinplanten
Nu zaaien: eenjarige zomerbloeiers

Wil je deze zomer genieten van een bloemenzee aan zomerbloeiers? Niets leuker dan bloemen uit eigen tuin plukken en tegelijkertijd de bijen en vlinders aan voedsel helpen.

Lees meer...
tomaten
De rijke variëteit van tomaten

Tomaten, deze sappige vruchten zijn er in verschillende vormen, maten en smaken, waardoor ze een rijke verscheidenheid aan mogelijkheden bieden in de keuken. We nemen je mee op een smaakvolle reis door ons uitgebreide assortiment tomatensoorten.

Lees meer...
Een zonnig kleurtje in de tuin

Zet jouw huis en tuin in het zonnetje! Oranje bloeiende bollen, tuinplanten en kamerplanten trekken de aandacht en zorgen voor een vrolijke en positieve sfeer.

Lees meer...
verzorgingstips
De 5 meest voorkomende problemen bij planten. En hoe je ze kan oplossen

Het overkomt elke plantliefhebber: je prachtige plant laat z’n blaadjes hangen of (nog erger!) vallen. Is het tocht, te weinig water, of toch nog iets anders? Hoe herken je de meest voorkomende problemen bij planten? En hoe ga je snel te werk om ze te voorkomen?

Lees meer...