Rozen planten en beschermen

Rozen planten en beschermen

De herfst is ideaal om vaste planten, struiken en bomen te planten. De grond is nog warm en vochtig, zodat ze nog zullen aanslaan voordat de winter begint. Dat geldt zeker voor rozen.

Planten
Rozen houden van zon en van een luchtige standplaats. De wortels mogen nooit uitdrogen. Dompel de plant daarom voor het planten eerst in een emmer water. Spit de grond goed om en maak het plantgat voldoende ruim zodat de wortels van de roos goed uitgespreid kunnen worden. Doe wat compost of koemestkorrels in het plantgat. Plant de roos zo diep dat het oculatiepunt (het verdikte deel waaruit de takken groeien) ongeveer 5 cm onder de grond komt. Na het planten flink water geven.

Beschermen tegen vorst
Struik- en klimrozen kunt u in de herfst ‘aanaarden’: bedek de voet met een heuveltje aarde. U kunt daar eventueel ook nog een laagje bladeren op doen. Bij stamrozen is de entplek (de knobbel bovenaan de stam waaruit de takken groeien) het meest kwetsbare punt. Als het overdag vijf graden of meer gaat vriezen kunt u de entplek losjes omwikkelen met stro en dennentakken. U kunt er ook noppenfolie of een plastic (vuilnis)zak om binden, maar knip er dan voldoende luchtgaten in. Dek de planten in ieder geval nooit zo af dat ze geen water meer kunnen opnemen. Verwijder de bescherming zodra de kans op (strenge) vorst geweken is.

Voor al uw planten en de juiste informatie, één adres : Famiflora !

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

bloemen
Start een pluktuin met deze tips

Wat is er nu fijner dan een zomerlang bloemen om je heen? Liefst zowel binnen als buiten. De oplossing: een pluktuin of bloemenborder!

Lees meer...
gazon
Maak je gazon klaar voor het voorjaar

Geef je grasmat na de koude wintermaanden wat extra liefde en aandacht. Deze tips helpen je je gazon dit voorjaar weer in topconditie te brengen!

Lees meer...
tuintips
Een lenteproof tuin: snoeien in maart

Ga de lente tegemoet met een tuin die klaar is om te groeien en bloeien! tuincentrum Famiflora neemt je mee in de wereld van snoeien, een essentiële stap om je tuin voor te bereiden op het komende groeiseizoen.

Lees meer...
moestuin
5 gewassen voor de makkelijk moestuin

Voor wie nog groene vingers moet kweken zijn er een aantal makkelijke groenten en kruiden die gegarandeerd groeien en bloeien. Wij zetten vijf aanraders voor je op een rijtje.

Lees meer...