Wat te doen met afgevallen bladeren?

Wat te doen met afgevallen bladeren?

Het is een vraag die wij regelmatig krijgen bij Famiflora,  moeten afgevallen bladeren blijven liggen in de tuin of moeten de bladeren worden verwijderd? Hier krijgt u van ons het antwoord!

Waarom vallen er in de herfst de bladeren van de boom?
Bomen laten hun bladeren vallen om uitdroging tegen te gaan. Via de bladeren van een boom wordt veel vocht afgevoerd, in de zomer prima, in de winter niet. In de winter neemt een boom minder water op dan in de zomer en daarom laat hij zijn bladeren vallen in de winter zodat er voldoende water wordt vastgehouden.

Afgevallen bladeren verwijderen of laten liggen?
Of je afgevallen herfstbladeren laat liggen of verwijderd is afhankelijk van de plek waar ze liggen en de hoeveelheid. Over het algemeen zijn bladeren in de border geen enkel probleem, sterker nog het is juist goed om vaste planten te beschermen tegen de vorst. Wordt deze laag echter te dik (+10 cm) dan werkt het schimmel en ziektes in de hand omdat er te weinig lucht wordt doorgelaten.

Op een gazon zijn we bladeren liever kwijt dan rijk. Door een bladeren dek komt er geen zonlicht meer bij het gras waardoor het gras geel kan worden en af kan sterven. In het voorjaar maken deze gele plekken dan ruimte voor onkruid en dat is natuurlijk zonde!

Bladeren in de vijver
Bladeren in de vijver is sowieso niet goed. Bladeren in de vijver zakken naar de bodem en vormen daar een ideale voedingsbodem voor algen, dit wilt u dus voorkomen. Span daarom uiterlijk in oktober een net over uw vijver en haal de bladeren daar regelmatig van af zodat hij niet door gaat hangen.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuinplanten
Nu zaaien: eenjarige zomerbloeiers

Wil je deze zomer genieten van een bloemenzee aan zomerbloeiers? Niets leuker dan bloemen uit eigen tuin plukken en tegelijkertijd de bijen en vlinders aan voedsel helpen.

Lees meer...
tomaten
De rijke variëteit van tomaten

Tomaten, deze sappige vruchten zijn er in verschillende vormen, maten en smaken, waardoor ze een rijke verscheidenheid aan mogelijkheden bieden in de keuken. We nemen je mee op een smaakvolle reis door ons uitgebreide assortiment tomatensoorten.

Lees meer...
Een zonnig kleurtje in de tuin

Zet jouw huis en tuin in het zonnetje! Oranje bloeiende bollen, tuinplanten en kamerplanten trekken de aandacht en zorgen voor een vrolijke en positieve sfeer.

Lees meer...
verzorgingstips
De 5 meest voorkomende problemen bij planten. En hoe je ze kan oplossen

Het overkomt elke plantliefhebber: je prachtige plant laat z’n blaadjes hangen of (nog erger!) vallen. Is het tocht, te weinig water, of toch nog iets anders? Hoe herken je de meest voorkomende problemen bij planten? En hoe ga je snel te werk om ze te voorkomen?

Lees meer...