Alles over asters

Alles over asters

De dagen worden korter, het wordt sneller donkerder. Gelukkig dat zijn er nog planten die ons opfleuren met hun kleurrijke bloemen. Een daarvan is de herfstaster, een dankbare vaste plant die bovendien mooie, sterke snijbloemen oplevert. U heeft er dus zowel buiten als binnen plezier van!

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten asters. Sommige bloeien in het voorjaar of in de zomer, maar de meeste pieken in de herfst. Wel hebben ze allemaal margrietachtige bloemen met een stralend geel hart.

De Aster novae-angliae heeft sterke, houtachtige en behaarde stengels en kan wel 2 meter hoog worden. Hij woekert niet en heeft ook geen steun nodig. Aster novi-belgii  blijft iets lager, zo tussen de 75 en 150 centimeter en vraagt soms wat steun. De bloemen van beide astersoorten, die ook graag bezocht worden door vlinders en bijen, kunnen in kleur variëren van paarsblauw tot karmijnrood en van wit tot roze.

Een andere soort is de Aster x frikartii, waarvan de ‘Mönch’, met grote lilakleurige bloemen, een van de populairste is. Deze kan van juli tot eind oktober onafgebroken doorbloeien en wordt zo’n 60  centimeter hoog.

Laatste aanraders: de sluierasters Aster cordifolius en Aster ericoides. Deze krijgen in september en oktober een grote hoeveelheid kleine bloemen en kunnen een meter hoog worden.

Verzorgingstips:

  • Asters houden van vruchtbare, licht vochtige, maar goed water doorlatende grond op een zonnige plek.
  • Top jonge planten als ze circa 15 centimeter hoog zijn, zodat  ze voller en steviger worden.
  • Asters zijn niet wintergroen. Snoei ze na de bloei of in het voorjaar terug tot vlak boven de grond.
  • Na 3 of 4 jaar kunt u asters in het voor- of najaar uit de grond halen en delen om zeker te zijn van weer vele jaren volle bloei.
  • Herfstasters zijn mooi in combinatie met geranium, hemelsleutel (Sedum), monnikenpeper (Vitex), prachtkaars (Gaura), rode zonnehoed (Echinacea), zonnehoed (Rudbeckia), herfstanemonen en siergrassen.

Voor meer informatie omtrent hersftasters staan onze Famiflora tuinspecialisten u graag te woord.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuinplanten
Nu zaaien: eenjarige zomerbloeiers

Wil je deze zomer genieten van een bloemenzee aan zomerbloeiers? Niets leuker dan bloemen uit eigen tuin plukken en tegelijkertijd de bijen en vlinders aan voedsel helpen.

Lees meer...
tomaten
De rijke variëteit van tomaten

Tomaten, deze sappige vruchten zijn er in verschillende vormen, maten en smaken, waardoor ze een rijke verscheidenheid aan mogelijkheden bieden in de keuken. We nemen je mee op een smaakvolle reis door ons uitgebreide assortiment tomatensoorten.

Lees meer...
Een zonnig kleurtje in de tuin

Zet jouw huis en tuin in het zonnetje! Oranje bloeiende bollen, tuinplanten en kamerplanten trekken de aandacht en zorgen voor een vrolijke en positieve sfeer.

Lees meer...
verzorgingstips
De 5 meest voorkomende problemen bij planten. En hoe je ze kan oplossen

Het overkomt elke plantliefhebber: je prachtige plant laat z’n blaadjes hangen of (nog erger!) vallen. Is het tocht, te weinig water, of toch nog iets anders? Hoe herken je de meest voorkomende problemen bij planten? En hoe ga je snel te werk om ze te voorkomen?

Lees meer...