Koffietijd voor de tuin

Koffietijd voor de tuin

Heerlijk, even een lekker kopje koffie drinken in de tuin, rustig met een krantje of tuinblad erbij, of gezellig samen met een vriendin of de buurman. Een aangename en tegelijkertijd nuttige bezigheid, want koffie levert namelijk niet alleen energie aan onszelf, maar ook aan de tuin(planten)!

Koffiedik anders bekijken
Composteerders, zeker degenen met een wormencompostbak, weten het allang: koffiedik is prima voor het maken van compost. Koffie bestaat uit natuurlijke materialen (gemalen koffiebonen) en bevat stikstof, fosfor en kalium (in mestjargon: N, P en K). Koffiedik werkt dus als bodemverbeteraar en plantenvoeding. Net als wij zijn wormen er dol op, dus gooi uw koffiefilters met prut vooral in de compostbak of op de composthoop! U kunt de prut ook gewoon in de (moes)tuin en zelfs over het gazon verspreiden, mits in de juiste verhouding. Zoals bij alles: ‘overdaad schaadt’, dus maak er geen koffiebergen van en meng het zo veel mogelijk door de grond. Voor een pot met een diameter van 20 centimeter volstaat één met prut gevulde koffiefilter. Verspreid over het gazon verdwijnt de koffie vanzelf snel, met dank aan de wormen en eventuele regenbuien.

Het zwarte goud
Deze gratis plantenvoeding en bodemverbeteraar heeft bovendien nog meer aantrekkelijke voordelen:

Anti slak: Strooi wat koffiedik rond zaailingen en voor slakken aantrekkelijke bladplanten, want slakken houden daar helemaal niet van en cafeïne schijnt zelfs giftig voor ze te zijn.

Anti kat en hond: Katten en honden hebben een hekel aan de geur van koffie en de drab blijft aan hun pootjes en vacht hangen, dus is er een kale plek waar ze graag wroeten of hun behoefte doen: koffieprut erop!

Licht zuur: Koffiedik maakt de grond licht zuur, en is dus bij uitstek geschikt voor heideplanten, maar bijvoorbeeld ook voor tomatenplanten en het kweken van oesterzwammen.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Ga nu uit je bol met voorjaarsbollen (2)

Ook tuinieren is vooruitzien. De herfst is de tijd voor het planten van voorjaarsbollen. Dat kan nu, maar ook nog in november en zelfs tot begin december, mits het niet vriest.

Lees meer...
Ga nu uit je bol met voorjaarsbollen (1)

Ja, het is herfst… Het regent veel, de bomen worden kaal, het is elke dag alweer lang en vroeg donker en het kan hard waaien. En corona maakt niemand blij. Maar er...

Lees meer...
Siergrassen sieren herfst en winter

Deze herfst zijn we natuurlijk druk bezig met het planten van voorjaarsbollen, zoals tulpen en narcissen, en met het opfleuren van het terras en de tuin- of balkontafel met potten en bakken vol bloeiende violen, heide, chrysanten en bergthee.

Lees meer...
5 groene activiteiten voor de kinderen in de herfstvakantie

Het kan stormen en regenen, maar met een beetje geluk ook nog nazomeren. In de herfstvakantie kun je er sowieso heerlijk en corona-proof met het hele gezin op uit!

Lees meer...