Zomertuin Augustus

Zomertuin Augustus

In augustus kan het enorm warm en droog zijn en dan weer zijn er weer grote regenbuien. Tips om de tuin onder deze omstandigheden zo fris en fleurig mogelijk te houden.

Water geven
Hangen de geraniums en hortensia’s slap en hebben de rozen last van black spot (sterroetdauw)? Dan hebben ze dringend water nodig! Geef bij aanhoudende droogte en zonneschijn liefst in de vroege ochtend of in de avond water; in ieder geval niet midden op de dag, want het water verdampt dan snel en er kunnen brandplekken op de bladeren ontstaan als de zon fel op de waterdruppels schijnt. Sproei liever om de paar dagen gedurende langere tijd dan elke dag een beetje, om de wortels van de planten niet te lui maken waardoor ze minder diep de grond in zullen duiken. Geef nieuwe tuinplanten de eerste dagen elke dag water. Ook potten, bakken en hanging baskets kunnen elke dag wel een goeie scheut water gebruiken. Zet schalen onder de potten en bakken, zodat ze optimaal van een regenbui kunnen profiteren. Doe dat zeker bij planten met een  groot blad, zoals hosta’s en purperklokjes, waarbij het regenwater via de bladeren vooral naast de pot valt.

Uitgebloeide bloemen en planten
Verwijder regelmatig de uitgebloeide bloemen van dahlia’s, begonia’s, petunia’s, rozen en potgeraniums (Pelargoniums). Dat zorgt voor een langere bloei, omdat de plant dan geen energie steekt in het vormen van zaden of vruchten.

Geef bloeiende potplanten iedere twee weken vloeibare mest om de bloei te bevorderen. Snoei uitgebloeide planten als geraniums, vrouwenmantel  terug. Dan komen ze snel weer fris overeind en kunnen ze zelfs eventueel nog een tweede keer gaan bloeien.

Zomertoppers
Er zijn veel planten en struiken die goed tegen volle zon en droogte kunnen. Denk aan mediterrane kruiden als lavendel, rozemarijn en tijm, ezelsoor (Stachys byzantina), heiligenkruid (Santolina), hemelsleutel (Sedum), ijzerhard (Verbena bonariensis), kattenkruid (Nepeta), kogeldistel (Echinops), Mexicaanse madelief of fijnstraal (Erigeron), olijfwilg (Elaeagnus), vlinderstruik (Buddleja) en zonnehoed (Echinacea).

Nog twee snelle opfristrucs:

  • Zet plantensteunen bij hoge planten als riddersporen, monnikskappen en ruit of zorg ervoor dat ze omringd worden door stevige planten die ze overeind houden bij hevige regenbuien en windvlagen. Bind ook de ranken van klimplanten regelmatig op.
  • Gebruik eenjarigen, perkgoed en bloeiende zomerbollen om kale plekken op het terras of in de border op te vullen.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Ga nu uit je bol met voorjaarsbollen (1)

Ja, het is herfst… Het regent veel, de bomen worden kaal, het is elke dag alweer lang en vroeg donker en het kan hard waaien. En corona maakt niemand blij. Maar er...

Lees meer...
Siergrassen sieren herfst en winter

Deze herfst zijn we natuurlijk druk bezig met het planten van voorjaarsbollen, zoals tulpen en narcissen, en met het opfleuren van het terras en de tuin- of balkontafel met potten en bakken vol bloeiende violen, heide, chrysanten en bergthee.

Lees meer...
5 groene activiteiten voor de kinderen in de herfstvakantie

Het kan stormen en regenen, maar met een beetje geluk ook nog nazomeren. In de herfstvakantie kun je er sowieso heerlijk en corona-proof met het hele gezin op uit!

Lees meer...
Zo verwelkom je de egel in jouw tuin!

Dit is het ideale moment om de egel te helpen bij het bouwen van een schuilplaats voor de komende koude wintermaanden. Laat die bladeren dus maar dwarrelen, en zorg voor een egelpoortje in de tuin. Wil jij de egel ook helpen? Bekijk dan onze tips!

...Lees meer...