Zomertuin Augustus

Zomertuin Augustus

In augustus kan het enorm warm en droog zijn en dan weer zijn er weer grote regenbuien. Tips om de tuin onder deze omstandigheden zo fris en fleurig mogelijk te houden.

Water geven
Hangen de geraniums en hortensia’s slap en hebben de rozen last van black spot (sterroetdauw)? Dan hebben ze dringend water nodig! Geef bij aanhoudende droogte en zonneschijn liefst in de vroege ochtend of in de avond water; in ieder geval niet midden op de dag, want het water verdampt dan snel en er kunnen brandplekken op de bladeren ontstaan als de zon fel op de waterdruppels schijnt. Sproei liever om de paar dagen gedurende langere tijd dan elke dag een beetje, om de wortels van de planten niet te lui maken waardoor ze minder diep de grond in zullen duiken. Geef nieuwe tuinplanten de eerste dagen elke dag water. Ook potten, bakken en hanging baskets kunnen elke dag wel een goeie scheut water gebruiken. Zet schalen onder de potten en bakken, zodat ze optimaal van een regenbui kunnen profiteren. Doe dat zeker bij planten met een  groot blad, zoals hosta’s en purperklokjes, waarbij het regenwater via de bladeren vooral naast de pot valt.

Uitgebloeide bloemen en planten
Verwijder regelmatig de uitgebloeide bloemen van dahlia’s, begonia’s, petunia’s, rozen en potgeraniums (Pelargoniums). Dat zorgt voor een langere bloei, omdat de plant dan geen energie steekt in het vormen van zaden of vruchten.

Geef bloeiende potplanten iedere twee weken vloeibare mest om de bloei te bevorderen. Snoei uitgebloeide planten als geraniums, vrouwenmantel  terug. Dan komen ze snel weer fris overeind en kunnen ze zelfs eventueel nog een tweede keer gaan bloeien.

Zomertoppers
Er zijn veel planten en struiken die goed tegen volle zon en droogte kunnen. Denk aan mediterrane kruiden als lavendel, rozemarijn en tijm, ezelsoor (Stachys byzantina), heiligenkruid (Santolina), hemelsleutel (Sedum), ijzerhard (Verbena bonariensis), kattenkruid (Nepeta), kogeldistel (Echinops), Mexicaanse madelief of fijnstraal (Erigeron), olijfwilg (Elaeagnus), vlinderstruik (Buddleja) en zonnehoed (Echinacea).

Nog twee snelle opfristrucs:

  • Zet plantensteunen bij hoge planten als riddersporen, monnikskappen en ruit of zorg ervoor dat ze omringd worden door stevige planten die ze overeind houden bij hevige regenbuien en windvlagen. Bind ook de ranken van klimplanten regelmatig op.
  • Gebruik eenjarigen, perkgoed en bloeiende zomerbollen om kale plekken op het terras of in de border op te vullen.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tomaten
De rijke variëteit van tomaten

Tomaten, deze sappige vruchten zijn er in verschillende vormen, maten en smaken, waardoor ze een rijke verscheidenheid aan mogelijkheden bieden in de keuken. We nemen je mee op een smaakvolle reis door ons uitgebreide assortiment tomatensoorten.

Lees meer...
Een zonnig kleurtje in de tuin

Zet jouw huis en tuin in het zonnetje! Oranje bloeiende bollen, tuinplanten en kamerplanten trekken de aandacht en zorgen voor een vrolijke en positieve sfeer.

Lees meer...
verzorgingstips
De 5 meest voorkomende problemen bij planten. En hoe je ze kan oplossen

Het overkomt elke plantliefhebber: je prachtige plant laat z’n blaadjes hangen of (nog erger!) vallen. Is het tocht, te weinig water, of toch nog iets anders? Hoe herken je de meest voorkomende problemen bij planten? En hoe ga je snel te werk om ze te voorkomen?

Lees meer...
tuintips
Onkruid verwijderen: tips voor een lenteproof tuin

Bij Famiflora houden we van groen, maar houden we onkruid liever buiten de deur. Maar hoe voorkom en bestrijd je dit groene monster? Wij vertellen het je graag!

Lees meer...