Stekken nemen van kuip- en potplanten

Stekken nemen van kuip- en potplanten

Augustus en september zijn de aangewezen maanden om stekken te nemen van kuip- en potplanten waar u volgend jaar graag weer van wilt genieten. Denk aan bijzondere potgeraniums (Pelargoniums) en fuchsia’s. Deze zijn namelijk niet vorstbestendig en willen graag op een vorstvrije plek overwinteren. De stekken die u nu neemt zullen uitgroeien tot krachtige en rijk bloeiende planten, mits u ze goed verzorgt. En wanneer u er (te) veel weet over te houden, heeft u bovendien altijd een leuk cadeau bij de hand om aan andere tuin- en plantenliefhebbers te geven.

Werkwijze

  • Neem een scherpe en schone snoeischaar of een scherp en schoon snoeimes.
  • Knip of snijd zo’n 10 centimeter met circa drie bladparen af van het uiteinde van stevige, niet-bloeiende stengels. Neem altijd meerdere stekken, want sommige stekken zullen minder goed wortels vormen (‘aanslaan’).
  • Knip of snijd het onderste bladpaar af, zodat er twee bladparen aan de stek blijven en knip of snijd de stengel 1,5 centimeter onder het verwijderde bladpaar recht af (om de wond zo klein mogelijk te houden).
  • Doop de stek in wat stekpoeder. Klop de stek vervolgens licht af en zet deze in een potje met stekgrond. De grond lichtjes aandrukken en water geven.
  • Schrijf de naam van de plant op een label en steek dat bij de stek.
  • Zet de stekken totdat de temperatuur in oktober gaat kelderen op een lichte, beschutte plek, maar niet in de volle zon.

Verzorging

  • In het najaar, wanneer de temperatuur overdag onder de 15 tot 10 graden Celsius zakt, zet u de stekken in een ruimte met een temperatuur van een graad of 7-8, bijvoorbeeld in de onverwarmde logeerkamer op zolder. Zet ze op een lichte plaats in de buurt van een raam, maar niet in de volle zon.
  • Geef de stekken één keer in de week een beetje water; niet te veel, want dan groeien ze te snel en kunnen de wortels gaan rotten.
  • Na zo’n vier weken, als de stekken wortels hebben gevormd, kunt u ze in een grotere pot met potgrond zetten, maar u kunt daarmee ook wachten tot volgend voorjaar.
  • Zet de stekken pas na IJsheiligen (medio mei) weer buiten, geef ze regelmatig water en om de twee weken wat vloeibare mest.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Ga nu uit je bol met voorjaarsbollen (1)

Ja, het is herfst… Het regent veel, de bomen worden kaal, het is elke dag alweer lang en vroeg donker en het kan hard waaien. En corona maakt niemand blij. Maar er...

Lees meer...
Siergrassen sieren herfst en winter

Deze herfst zijn we natuurlijk druk bezig met het planten van voorjaarsbollen, zoals tulpen en narcissen, en met het opfleuren van het terras en de tuin- of balkontafel met potten en bakken vol bloeiende violen, heide, chrysanten en bergthee.

Lees meer...
5 groene activiteiten voor de kinderen in de herfstvakantie

Het kan stormen en regenen, maar met een beetje geluk ook nog nazomeren. In de herfstvakantie kun je er sowieso heerlijk en corona-proof met het hele gezin op uit!

Lees meer...
Zo verwelkom je de egel in jouw tuin!

Dit is het ideale moment om de egel te helpen bij het bouwen van een schuilplaats voor de komende koude wintermaanden. Laat die bladeren dus maar dwarrelen, en zorg voor een egelpoortje in de tuin. Wil jij de egel ook helpen? Bekijk dan onze tips!

...Lees meer...