Stekken nemen van kuip- en potplanten

Stekken nemen van kuip- en potplanten

Augustus en september zijn de aangewezen maanden om stekken te nemen van kuip- en potplanten waar u volgend jaar graag weer van wilt genieten. Denk aan bijzondere potgeraniums (Pelargoniums) en fuchsia’s. Deze zijn namelijk niet vorstbestendig en willen graag op een vorstvrije plek overwinteren. De stekken die u nu neemt zullen uitgroeien tot krachtige en rijk bloeiende planten, mits u ze goed verzorgt. En wanneer u er (te) veel weet over te houden, heeft u bovendien altijd een leuk cadeau bij de hand om aan andere tuin- en plantenliefhebbers te geven.

Werkwijze

  • Neem een scherpe en schone snoeischaar of een scherp en schoon snoeimes.
  • Knip of snijd zo’n 10 centimeter met circa drie bladparen af van het uiteinde van stevige, niet-bloeiende stengels. Neem altijd meerdere stekken, want sommige stekken zullen minder goed wortels vormen (‘aanslaan’).
  • Knip of snijd het onderste bladpaar af, zodat er twee bladparen aan de stek blijven en knip of snijd de stengel 1,5 centimeter onder het verwijderde bladpaar recht af (om de wond zo klein mogelijk te houden).
  • Doop de stek in wat stekpoeder. Klop de stek vervolgens licht af en zet deze in een potje met stekgrond. De grond lichtjes aandrukken en water geven.
  • Schrijf de naam van de plant op een label en steek dat bij de stek.
  • Zet de stekken totdat de temperatuur in oktober gaat kelderen op een lichte, beschutte plek, maar niet in de volle zon.

Verzorging

  • In het najaar, wanneer de temperatuur overdag onder de 15 tot 10 graden Celsius zakt, zet u de stekken in een ruimte met een temperatuur van een graad of 7-8, bijvoorbeeld in de onverwarmde logeerkamer op zolder. Zet ze op een lichte plaats in de buurt van een raam, maar niet in de volle zon.
  • Geef de stekken één keer in de week een beetje water; niet te veel, want dan groeien ze te snel en kunnen de wortels gaan rotten.
  • Na zo’n vier weken, als de stekken wortels hebben gevormd, kunt u ze in een grotere pot met potgrond zetten, maar u kunt daarmee ook wachten tot volgend voorjaar.
  • Zet de stekken pas na IJsheiligen (medio mei) weer buiten, geef ze regelmatig water en om de twee weken wat vloeibare mest.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuinonderhoud
Composteren kun je leren!

Wil je graag duurzaam bezig zijn, goed voor je planten zorgen én geld besparen? Begin dan met composteren!

Lees meer...
bloemen
Start een pluktuin met deze tips

Wat is er nu fijner dan een zomerlang bloemen om je heen? Liefst zowel binnen als buiten. De oplossing: een pluktuin of bloemenborder!

Lees meer...
gazon
Maak je gazon klaar voor het voorjaar

Geef je grasmat na de koude wintermaanden wat extra liefde en aandacht. Deze tips helpen je je gazon dit voorjaar weer in topconditie te brengen!

Lees meer...
tuintips
Een lenteproof tuin: snoeien in maart

Ga de lente tegemoet met een tuin die klaar is om te groeien en bloeien! tuincentrum Famiflora neemt je mee in de wereld van snoeien, een essentiële stap om je tuin voor te bereiden op het komende groeiseizoen.

Lees meer...