Beestenboel in de tuin en op het balkon

Beestenboel in de tuin en op het balkon

Op een zomerse dag is het heerlijk ontspannen in de tuin of op het balkon. Als het te warm is om actief te tuinieren, kunnen we gewoon lekker genieten van ons groene paradijsje. En dat is nog fijner met allerlei gefladder, getjilp en gekwaak om ons heen!

Tuindieren lokken
Vogels, vlinders, bijen, hommels, lieveheersbeestjes, kikkers en egels. Allemaal welkome tuingasten die schadelijke insecten en slakken verorberen of de bloeiende planten en eetbare gewassen bestuiven. En die bovendien ontzettend leuk zijn om naar te kijken of te luisteren. Zelfs op het balkon kun je een natuurlijk paradijsje creëren, door een insectenhotel en vogelkastje op te hangen, een vogelbadje neer te zetten en bloeiende potplanten te kiezen die nectar en stuifmeel bieden aan vlinders, bijen en hommels, zoals lavendel, dahlia’s en hemelsleutel (Sedum).

In de tuin trekt een vijver kikkers, libelles, waterjuffers en egels kunnen er een slokje water komen drinken (zorg er dan wel voor dat ze de vijver altijd weer uit kunnen klimmen, mochten ze er onverhoopt in vallen). Laat in een hoek takken en bladeren liggen waar egels kunnen schuilen en scharrelen of bouw een egelhuisje voor ze. Vogels maakt u blij met (bessen)struiken, bomen en klimplanten. Een hoekje met brandnetels is zeer waardevol voor vlinders. De rupsen van heel veel vlindersoorten eten ervan. Maar ook pinksterbloemen, Oost-Indische kers, damastbloem, kaasjeskruid en vlinderstruik zijn belangrijke zogeheten waardplanten voor vlinderrupsen.

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Ga nu uit je bol met voorjaarsbollen (1)

Ja, het is herfst… Het regent veel, de bomen worden kaal, het is elke dag alweer lang en vroeg donker en het kan hard waaien. En corona maakt niemand blij. Maar er...

Lees meer...
Siergrassen sieren herfst en winter

Deze herfst zijn we natuurlijk druk bezig met het planten van voorjaarsbollen, zoals tulpen en narcissen, en met het opfleuren van het terras en de tuin- of balkontafel met potten en bakken vol bloeiende violen, heide, chrysanten en bergthee.

Lees meer...
5 groene activiteiten voor de kinderen in de herfstvakantie

Het kan stormen en regenen, maar met een beetje geluk ook nog nazomeren. In de herfstvakantie kun je er sowieso heerlijk en corona-proof met het hele gezin op uit!

Lees meer...
Zo verwelkom je de egel in jouw tuin!

Dit is het ideale moment om de egel te helpen bij het bouwen van een schuilplaats voor de komende koude wintermaanden. Laat die bladeren dus maar dwarrelen, en zorg voor een egelpoortje in de tuin. Wil jij de egel ook helpen? Bekijk dan onze tips!

...Lees meer...