Een onderhoudsvriendelijke tuin

Een onderhoudsvriendelijke tuin

Veel mensen zijn dol op tuinieren, maar sommigen hebben door een drukke baan en/of gezinsleven weinig tijd om de tuin op orde te houden. Of willen in de zomer liever buiten zonnebaden en barbecueën dan gras maaien en sproeien. En er zijn natuurlijk ook veel mensen op hogere leeftijd met lichaamskwalen en stramme ledematen die het tuinieren wat lastiger maken. Dan bieden deze oplossingen uitkomst!

  • Kies sterke, makkelijke planten die in de zomer best met een slokje water minder kunnen en zet die in grote groepen bij elkaar. Denk aan de hortensia ‘Annabelle’, siergras, hemelsleutel (Sedum), geranium, kerstroos (Helleborus), klimop, maagdenpalm (Vinca), buxus, purperklokje (Heuchera), herfstanemoon, vrouwenmantel (Alchemilla mollis), salvia en kruiden als lavendel en rozemarijn.
  • Een vijver is prachtig en lokt veel kleine dieren en insecten naar de tuin, maar vraagt veel onderhoud en ‘gedoe’ met pompen en filters. Kies als alternatief zo’n moderne minivijver voor op tafel of terras, een grote vogeldrinkschaal, een waterornament of een grote waterdichte kuip of bak met wat waterplanten erin.
  • Kies praktische, ingevoegde tegels van graniet, basalt, keramiek of natuursteen voor paden en terras, maar maak er geen stenen tuin van, want dan krijgt u al snel last van natte voeten en wordt het een kale bedoening. Kies dus ook voor grind of andere halfverhardingsmaterialen, zoals split of keien.
  • Plaats verhoogde plantenbakken, zodat u er makkelijker bijkunt, als u bijvoorbeeld last heeft van een stijve rug of roestige knieën.
  • Kies een hardhouten schutting met FSC-keurmerk; die gaat veel langer mee en vraagt minder onderhoud dan een schutting van geïmpregneerd hout.
  • Leg een automatisch sproei- of druppelsysteem aan. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Ga nu uit je bol met voorjaarsbollen (1)

Ja, het is herfst… Het regent veel, de bomen worden kaal, het is elke dag alweer lang en vroeg donker en het kan hard waaien. En corona maakt niemand blij. Maar er...

Lees meer...
Siergrassen sieren herfst en winter

Deze herfst zijn we natuurlijk druk bezig met het planten van voorjaarsbollen, zoals tulpen en narcissen, en met het opfleuren van het terras en de tuin- of balkontafel met potten en bakken vol bloeiende violen, heide, chrysanten en bergthee.

Lees meer...
5 groene activiteiten voor de kinderen in de herfstvakantie

Het kan stormen en regenen, maar met een beetje geluk ook nog nazomeren. In de herfstvakantie kun je er sowieso heerlijk en corona-proof met het hele gezin op uit!

Lees meer...
Zo verwelkom je de egel in jouw tuin!

Dit is het ideale moment om de egel te helpen bij het bouwen van een schuilplaats voor de komende koude wintermaanden. Laat die bladeren dus maar dwarrelen, en zorg voor een egelpoortje in de tuin. Wil jij de egel ook helpen? Bekijk dan onze tips!

...Lees meer...