Wat te doen in de tuin in juli?

Wat te doen in de tuin in juli?

Het is zomer! Alles bloeit en groeit dat het een lieve lust is. We kunnen weer lekker lang buiten zijn, om te barbecueën, in het zonnetje te zitten, te genieten van de bloemen, bijen en vlinders... En hier en daar een klusje te klaren.

 • Geef borders, bloembakken, bloempotten en het gazon liever om de paar dagen veel water dan elke dag een beetje. Doe dit bij voorkeur ’s ochtends vroeg of in de avonduren.
 • Bemest de borders, potplanten, moestuin en het gazon. Geef gladiolen en dahlia’s bloembollenmest en de rozen speciale rozenmest.
 • Maai het gazon niet te kort om verbranding door de zon te voorkomen. Strooi het maaisel uit in de borders. Dit houdt de grond vochtig en belemmert de groei van onkruid. Staat er een kinderbadje op het gazon? Verplaats dit om de paar dagen om bruine plekken in het gras te voorkomen.
 • Blijf onkruid wieden.
 • Knip uitgebloeide bloemen weg bij doorbloeiende (pot)planten, zoals rozen en pelargoniums.
 • Ga luizen te lijf met een harde waterstraal of verwijder ze met de hand(schoen).
 • Knip blad van de druif boven de druiventrossen weg, zodat deze voldoende zon krijgen, en snoei nieuwe uitlopers terug tot het vierde blad. 
 • Top tomaten die buiten groeien als ze vier vruchttrossen hebben gevormd en blijf de planten dieven en aanbinden.
 • Oogst regelmatig van de kruiden, zodat ze weer jonge scheuten vormen. U kunt de geoogste kruiden vers gebruiken, laten drogen of invriezen. Maak zelf eens een lekkere kruidenboter voor op het stokbrood bij de barbecue.
 • Leg een steen aan de zonnige kant van de vijver. Kikkers, andere koudbloedige dieren en ook vlinders kunnen zich daarop opwarmen. Vul de vijver regelmatig bij, verwijder wier en algen en dun waterlelies uit als de bladeren niet meer plat op het water kunnen liggen. Houd eenderde van het wateroppervlak vrij van planten. 
 • Vul het water in de vogeldrinkschaal regelmatig bij.
 • Houd snoepgrage vogels weg bij fruitbomen en bessenstruiken door aluminium strips en oude cd-roms op te hangen. 
 • Zaai andijvie, bloemkool, Chinese kool, broccoli, najaarserwten en witlof in de moestuin.
 • Zet voor de tuinoppas die water komt geven als u op vakantie bent alle bloempotten en -bakken bij elkaar, om het werk te vergemakkelijken. Laat hem of haar als dank oogsten van het rijpe fruit en groenten in de tuin of koop op vakantie als bedankje een leuk souvenir of lokale lekkernij.

Geniet van de zomer!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Ga nu uit je bol met voorjaarsbollen (2)

Ook tuinieren is vooruitzien. De herfst is de tijd voor het planten van voorjaarsbollen. Dat kan nu, maar ook nog in november en zelfs tot begin december, mits het niet vriest.

Lees meer...
Ga nu uit je bol met voorjaarsbollen (1)

Ja, het is herfst… Het regent veel, de bomen worden kaal, het is elke dag alweer lang en vroeg donker en het kan hard waaien. En corona maakt niemand blij. Maar er...

Lees meer...
Siergrassen sieren herfst en winter

Deze herfst zijn we natuurlijk druk bezig met het planten van voorjaarsbollen, zoals tulpen en narcissen, en met het opfleuren van het terras en de tuin- of balkontafel met potten en bakken vol bloeiende violen, heide, chrysanten en bergthee.

Lees meer...
5 groene activiteiten voor de kinderen in de herfstvakantie

Het kan stormen en regenen, maar met een beetje geluk ook nog nazomeren. In de herfstvakantie kun je er sowieso heerlijk en corona-proof met het hele gezin op uit!

Lees meer...