Week van de Bij: 29/05 t.e.m 5/06

Waarom zijn bijen zo belangrijk?

Bijen verdienen aandacht in het bredere biodiversiteitsverhaal. Ze spelen namelijk een uiterst belangrijke rol als bestuivers van gewassen, fruitbomen en wilde planten, maar het wordt voor hen steeds moeilijker om te overleven. Dat komt door een steeds kleiner wordend aanbod van bloemen, het frequenter gebruik van bestrijdingsmiddelen, ziektes of parasieten en verharding.

Van zondag 29 mei tot en met zondag 5 juni 2021 is het de Week van de Bij, om aandacht te vragen voor de bijtjes en op te roepen zich in te zetten voor een betere leefomgeving voor zowel honingbijen als wilde bijen.

Bijen bestuiven bloemen en uit die bloemen groeien vruchten. Als dat niet gebeurt, krijg je een schrale oogst of zelfs geen oogst. Niet alleen onze voedselvoorziening komt er dus direct door in gevaar, maar ook vogels en andere dieren die graag zaden en bessen eten, zullen minder voedsel kunnen vinden.

Bovendien is door de droge zomers de laatste jaren de vraag naar verharding en sterk gestegen. Hagen maken plaats voor steenkorven en opritten worden geplaveid met stenen voor meerdere wagens. Daardoor kan het water moeilijker in de bodem sijpelen en warmt de directe omgeving bij hitte nog meer op. Op die manier vinden sommige bijen geen plek meer om hun nest te maken in de bodem, terwijl andere bijen dan weer minder voedsel vinden.

Het is daarom belangrijk dat iedereen zijn steentje bijdraagt om te ontharden, bomen en struiken te planten, bloemen te zaaien en bloemenrijke graslanden in te richten voor bijen. Zo kunnen minder beton en meer bloemen, planten en bomen zorgen voor meer voedsel die nuttige insecten.

 

Hoe help je wilde bijen in jouw tuin?

  • Plant nectarrijke planten in de tuin en laat bloemen bloeien die bijen en andere bestuivers aantrekken. Zorg ervoor dat er het hele jaar door bloeiende planten in je tuin staan.
  • Wees niet té netjes. Laat hier en daar wat plantenresten achter en laat uitgebloeide planten liggen tot de lente.
  • Installeer een insectenhotel of een insectenhuis. Wilde bijen en andere insecten vinden hier beschutting.
  • Gebruik geen gif in de tuin. Er zijn genoeg andere oplossingen voor ziekten en plagen: vogels kunnen slakken eten; lieveheersbeestjes eten bladluizen; compost en organische mest kunnen ervoor zorgen dat planten niet vatbaar zijn voor ziekten. Verwijder daarnaast het onkruid gewoon met de hand.

 

 

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuinonderhoud
Composteren kun je leren!

Wil je graag duurzaam bezig zijn, goed voor je planten zorgen én geld besparen? Begin dan met composteren!

Lees meer...
bloemen
Start een pluktuin met deze tips

Wat is er nu fijner dan een zomerlang bloemen om je heen? Liefst zowel binnen als buiten. De oplossing: een pluktuin of bloemenborder!

Lees meer...
gazon
Maak je gazon klaar voor het voorjaar

Geef je grasmat na de koude wintermaanden wat extra liefde en aandacht. Deze tips helpen je je gazon dit voorjaar weer in topconditie te brengen!

Lees meer...
tuintips
Een lenteproof tuin: snoeien in maart

Ga de lente tegemoet met een tuin die klaar is om te groeien en bloeien! tuincentrum Famiflora neemt je mee in de wereld van snoeien, een essentiële stap om je tuin voor te bereiden op het komende groeiseizoen.

Lees meer...