Geurende planten

Geurende planten

Nog even en we kunnen weer heerlijk lang buiten tafelen en genieten van zwoele avonden in de tuin! Tuinkaars of tuinfakkel, spots en de barbecue aan en je hoeft niet meer op vakantie! Om het feest compleet te maken zijn er heel mooie planten die juist in de late middag en de avondschemering heerlijk gaan geuren.

Beetje vreemd, maar wel lekker
Het lijkt raar, dat sommige planten juist laat op de dag en in de nacht een heerlijk parfum verspreiden. Maar eigenlijk is het heel logisch, want daarmee lokken ze nachtvlinders en andere insecten die voor bestuiving en dus bevruchting zorgen. Vaak hebben deze ‘nachtbloeiers’ ook opvallende, lichte kleuren, waardoor de vlinders ook worden aangetrokken. En dus zorgen ze ook voor dubbel plezier voor ons tuinliefhebbers.

Planten met zwoele avondgeuren en -kleuren

  • Veel soorten teunisbloem (Oenothera) zijn typische avondbloeiers. Er zijn vaste en tweejarige soorten met felgele bloemen, die bloeien van juni tot het eind van de zomer. Sommige bloeien ook overdag, andere gaan pas in de schemering open.
  • De eenjarige nachtschone (Mirabilis jalapa) krijgt van juli tot oktober grote, trompetvormige bloemen in gele, witte, rode, roze en lila tinten die pas laat op de dag opengaan.
  • Ook de nachtviolier (Matthiola longipetala) is een eenjarige die van de zomer tot in de herfst bloeit. De roze, lila of paarse bloemen geuren alleen ’s nachts.
  • Jasmijn wordt wel de ‘koningin van de nacht’ genoemd. Vooral ’s avonds en ’s nachts verspreidt de struik met witte of gele bloemen zijn betoverende geur. Er zijn veel verschillende soorten, zoals de boerenjasmijn en de Toscaanse jasmijn, maar let op: ze geuren niet allemaal (zoals de winterjasmijn bijvoorbeeld).
  • De klimmende kamperfoelie geurt ’s nachts extra sterk en is er met bloemen in alle mogelijke kleuren.
  • De sterke klimplant blauwe regen (Wisteria) geurt dag en nacht en is er ook met witte, roze en paarse bloemaren.
  • De engelentrompet (Brugmansia, voorheen Datura) is een exotische kuipplant uit de nachtschadefamilie. De engelentrompet bloeit en verspreidt zijn geur 24 uur per dag, maar op windstille avonden is zijn parfum bedwelmend.
  • Siertabak (Nicotiana alata) heeft limoengroene, rode, witte of gele bloemen die tegen de avond opengaan en de hele nacht sterk geuren.
  • De vaste damastbloem (Hesperis matronalis) bloeit van mei tot augustus met witte, roze of lila bloemen die ’s nachts nog sterker geuren dan overdag.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

bloemen
Start een pluktuin met deze tips

Wat is er nu fijner dan een zomerlang bloemen om je heen? Liefst zowel binnen als buiten. De oplossing: een pluktuin of bloemenborder!

Lees meer...
gazon
Maak je gazon klaar voor het voorjaar

Geef je grasmat na de koude wintermaanden wat extra liefde en aandacht. Deze tips helpen je je gazon dit voorjaar weer in topconditie te brengen!

Lees meer...
tuintips
Een lenteproof tuin: snoeien in maart

Ga de lente tegemoet met een tuin die klaar is om te groeien en bloeien! tuincentrum Famiflora neemt je mee in de wereld van snoeien, een essentiële stap om je tuin voor te bereiden op het komende groeiseizoen.

Lees meer...
moestuin
5 gewassen voor de makkelijk moestuin

Voor wie nog groene vingers moet kweken zijn er een aantal makkelijke groenten en kruiden die gegarandeerd groeien en bloeien. Wij zetten vijf aanraders voor je op een rijtje.

Lees meer...