Schilderachtige irissen

Schilderachtige irissen

Vincent van Gogh is wereldberoemd om zijn zonnebloemen. Claude Monet om zijn waterlelies. Beide kunstenaars waren ook gek op irissen. Monet vertroetelde zijn talloze, zelfgekweekte exemplaren in zijn kleurrijke tuin in Giverny, zo’n tachtig kilometer van Parijs, die nog altijd te bezoeken en bewonderen is.

Elegante bloemen
Irissen krijgen grote, elegante bloemen. Ze behoren tot de familie van de lis en zijn er in allerlei soorten, kleuren en vormen. De dwergiris Iris reticulata is een bolgewas, blijft klein en bloeit al in februari-maart met knalblauwe bloemen. De baardiris (Iris germanica), waar Monet zo dol op was, groeit uit een dikke, vlezige wortelstok, wordt zo’n 70 centimeter hoog en bloeit in mei-juni. Deze irissen houden van een zonnige, droge, kalkrijke plek. Monet plantte ze in grote groepen bij elkaar en combineerde graag gele en blauwe exemplaren (zijn favoriete kleurencombinatie – hij ontwierp ook een servies met een geel-blauwe rand).

Van Gogh schilderde vazen vol Siberische irissen. De Iris sibirica houdt ook van zon en van lichtzure, vochtige grond, bijvoorbeeld aan de rand van (maar niet ín) de vijver, en bloeit tegelijk met of net na de hogere baardiris. Mooi in combinatie met baardiris, sierui (Allium), hosta en geranium.

Verzorging baardirissen en Siberische irissen

  • Plant de baardiris (Iris germanica) niet diep, maar vrij oppervlakkig en spreid het wortelgestel breed uit. De Siberische iris (Iris sibirica) wil graag zo’n 5 tot 10 centimeter diep geplant worden.
  • Houd circa 35 centimeter afstand tussen twee planten.
  • Verwijder uitgebloeide bloemstelen en laat het loof afsterven.
  • Geef in het voorjaar of na de bloei wat bloed- en beendermeel.
  • Deel of scheur ze om de vier, vijf jaar.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Ga nu uit je bol met voorjaarsbollen (2)

Ook tuinieren is vooruitzien. De herfst is de tijd voor het planten van voorjaarsbollen. Dat kan nu, maar ook nog in november en zelfs tot begin december, mits het niet vriest.

Lees meer...
Ga nu uit je bol met voorjaarsbollen (1)

Ja, het is herfst… Het regent veel, de bomen worden kaal, het is elke dag alweer lang en vroeg donker en het kan hard waaien. En corona maakt niemand blij. Maar er...

Lees meer...
Siergrassen sieren herfst en winter

Deze herfst zijn we natuurlijk druk bezig met het planten van voorjaarsbollen, zoals tulpen en narcissen, en met het opfleuren van het terras en de tuin- of balkontafel met potten en bakken vol bloeiende violen, heide, chrysanten en bergthee.

Lees meer...
5 groene activiteiten voor de kinderen in de herfstvakantie

Het kan stormen en regenen, maar met een beetje geluk ook nog nazomeren. In de herfstvakantie kun je er sowieso heerlijk en corona-proof met het hele gezin op uit!

Lees meer...