Tuinieren met pallets

Tuinieren met pallets

De populariteit van het verticaal tuinieren groeit de laatste jaren flink. Niet verwonderlijk, want het bespaart ruimte, is praktisch en decoratief. Er zijn allerlei kant-en-klare systemen verkrijgbaar voor wanden vol groen, maar het is ook leuk – en budgetvriendelijk – om aan de slag te gaan met een simpele houten pallet. Maak er een groenten-, kruiden- en/of bloementuintje van en geef het een plek tegen de balkon-, garage- of tuinmuur.

Er zijn bedrijven die nieuwe en gebruikte pallets verkopen en ze zijn ook op marktplaats.nl te vinden, maar wie met een verbouwing of renovatie van eigen huis of tuin bezig is, krijgt ze vaak met de bouwbenodigdheden geleverd. Loop anders eens een blokje om en kijk of er in de buurt pallets voor de deur of aan de kant van de weg staan, of vraag rond in familie-, vrienden- en kennissenkring of er een exemplaar in de aanbieding is.

Verder heeft u maar een paar dingen nodig:

 • Antiworteldoek
 • Nietpistool (te huur bij bouwmarkten) of een hamer en krammetjes
 • Potgrond (al snel zo’n 120 liter voor een doorsnee pallet)
 • Klein en laag blijvende groenten, kruiden, eenjarige bloeiers en/of vaste planten naar wens
 • Eventueel: een kwast en speciale buitenverf om de pallet nog een vrolijk kleurtje te geven en losse plastic plantenbakjes die u met een slangenklem aan de randen van de pallet kunt hangen

Werkwijze

 • Leg de pallet plat op de grond
 • Niet of hamer het worteldoek eerst aan één kant goed stevig vast, neem de onderkant en zijkanten van de pallet mee en vervolgens alle ‘onderkanten’ aan de andere (voor)kant
 • Vul alle compartimenten stevig op met potgrond
 • Plant de plantjes stevig in de grond en dicht tegen elkaar
 • Geef zorgvuldig water
 • Laat de pallet een week of twee op de grond liggen, zodat de wortels van de planten zich goed in de aarde hechten
 • Zet de pallet dan op een zonnige plek, een beetje schuin tegen de muur, zodat de onderste lagen ook zonlicht en regenwater kunnen opvangen


Leuk voor in uw pallettuin:

Basilicum, peterselie, bieslook, tijm, munt, aardbeien, rucola, lobelia, lithodora, Oost-indische kers, petunia, surfinia, klimop en nog veel meer!
 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Ga nu uit je bol met voorjaarsbollen (1)

Ja, het is herfst… Het regent veel, de bomen worden kaal, het is elke dag alweer lang en vroeg donker en het kan hard waaien. En corona maakt niemand blij. Maar er...

Lees meer...
Siergrassen sieren herfst en winter

Deze herfst zijn we natuurlijk druk bezig met het planten van voorjaarsbollen, zoals tulpen en narcissen, en met het opfleuren van het terras en de tuin- of balkontafel met potten en bakken vol bloeiende violen, heide, chrysanten en bergthee.

Lees meer...
5 groene activiteiten voor de kinderen in de herfstvakantie

Het kan stormen en regenen, maar met een beetje geluk ook nog nazomeren. In de herfstvakantie kun je er sowieso heerlijk en corona-proof met het hele gezin op uit!

Lees meer...
Zo verwelkom je de egel in jouw tuin!

Dit is het ideale moment om de egel te helpen bij het bouwen van een schuilplaats voor de komende koude wintermaanden. Laat die bladeren dus maar dwarrelen, en zorg voor een egelpoortje in de tuin. Wil jij de egel ook helpen? Bekijk dan onze tips!

...Lees meer...